България има готовност да разположи военнослужещи на границата с Гърция и Турция

0
По протежение на българо-турската граница сме готови да разположим до 1050 военнослужещи и 145 единни бойна техника
По протежение на българо-турската граница сме готови да разположим до 1050 военнослужещи и 145 единни бойна техника

По протежение на българо-турската граница сме готови да разположим до 1050 военнослужещи и 145 единни бойна техника

След заседание на служебното правителство пред журналисти служебният министър на отбраната Георги Панайотов съобщи, че имат готовност да разположат над 1000 военнослужещи на границата с Гърция и Турция.

На въпрос каква е готовността на МО да изпрати допълнителни сили към границата с Гърция и Турция, той поясни: „Имаме разработени планове за действия при засилен мигрантски натиск както по гръцката, така и по турската граница. Тези планове бяха прегледани малко преди началото на август, докладите са, че плановете работят. Потвърдено е, че Българската армия може да се включи“

Той обясни, че по протежение на българо-турската граница сме готови да разположим до 1050 военнослужещи и 145 единни бойна техника – въздухоплавателни средства, дронове, хеликоптери, кораби, за охрана на морската граница, наблюдателни пунктове и т.н. Панайотов добави, че военнослужещите ще бъдат разположени 24 часа след издаване на такава заповед. На въпрос при какъв натиск би се издала такава заповед, той заяви: „Ако има засилен миграционен натиск. По моя информация, центровете за мигранти все още имат капацитет. Ще се прецени по това и по хората, които пресичат зелената ни граница“.

Министърът на външните работи Светлан Стоев каза пред журналисти в Народното събрание, че ще бъдат взети необходимите решения, когато имаме национален консенсус по въпроса дали ще се включим в обща европейска схема за прием на афганистанци. Той обясни, че това ще се обсъжда в Комисията по външна политика, а преди това е било обсъдено на Министерски съвет. Министърът отговори и на въпрос дали поддържа връзка с колегите си от Турция относно ситуацията на тяхна територия.

"Поддържаме контакти и отношения с всички възможни партньори, източници и мога да ви кажа, че това е ежедневна работа, която се осъществява и от нашите представителства в чужбина", каза още министър Стоев.

Днес ПП АБВ излезе с позиция, че предлага България да се обърне към „Фронтекс“ за материална помощ и човешки ресурси за посрещане на вълните от бежанци от Афганистан. Доц. Георги Кючуков, член на ИБ на партията, посочи пакет от незабавни марки, които да се предприемат в контекста на очакваните нови бежански и на факта, че България е фронтова държава в този смисъл. Той е категоричен за необходимостта от спешно ремонтиране и преглед на загражденията на границата с Турция, както и за спешни разговори и решаване на проблема за наблюдение и защита на нашата граница със Северна Македония. Необходимо също е постоянният представител на България към ЮНЕСКО да инициира разговор със СЗО, който да доведе до мерки за запазване на световното културно наследство, както и нашите представители в ООН и в различните сдружения за правата на човека да инициират и да проведат натиск върху бъдещото правителство в Афганистан срещу издевателствата върху жени, върху религиозни и национални малцинства.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира, че след взимането на властта в Афганистан от страна на талибаните, Европа трябва да съумее да организира себе си, за да се предпази. Той настоя министърът на вътрешните работи да инициира спешно заседание на съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, предвид географската позиция на нашата държава и подчерта, че въпросът далеч не засяга само границите на България. Петков е категоричен, че директорът на Агенция „Разузнаване“ трябва незабавно да настоява за среща на върха на разузнавателната общност в ЕС и там да бъдат разгледани всички информационно-аналитични натрупвания, които има в европейските разузнавателни служби, за да може да се направи оценка на риска и да се очертае перспективата. Той подчерта, че тази ситуация показа, че ЕС и НАТО са абсолютно неподготвени и неефективни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари