България и Румъния проведоха съвместни проверки в транспортния сектор

0
Инициативата беше част от Седмицата на действието, организирана от Европейския орган по труда във всички страни членки
Инициативата беше част от Седмицата на действието, организирана от Европейския орган по труда във всички страни членки Снимка: ГИТ

Инициативата беше част от Седмицата на действието, организирана от Европейския орган по труда във всички страни членки

Със съвместни проверки между инспекторите по труда на България и Румъния и служителите на ИА „Автомобилна администрация“, насочени към прилагане на общоевропейското законодателство от Пакета „Мобилност“, беше отбелязана Седмицата на действието, организирана от Европейския орган по труда (ЕОТ) в периода 10 – 14 октомври 2022 година, съобщиха от Главна инспекция по труда (ГИТ)

По време на проверките контролните органи проверяваха водачите на камиони съгласно своите компетентности. Инспекторите по труда следяха за наличие на трудови договори на водачите на товарните автомобили и за спазване на изискванията за командироване. Водачи, извършвали трансгранични курсове, са попълнили декларации за условията на труд. За българските водачи проверките ще продължават с преглед на документи на работодателя, от които да се установи дали се спазва общоевропейското законодателство и дали декларираните обстоятелства отговарят на фактическата обстановка. Копия от декларациите им ще бъдат изпратени и в Инспекцията по труда на Румъния за предприемане на действия по компетентност. На румънските шофьори са дадени декларации на родния им език, като за попълването им са съдействали румънските инспектори по труда.

От ИА „Автомобилна администрация“ проверяваха дали се спазват изискванията за продължителност на шофиране и почивки, манипулиране на тахографите и др. Българските и румънските инспектори имаха възможност да сравнят използваните от тях информационни системи и софтуер за разчитане на данните от тахографите. Нагледно се демонстрира как Автомобилна администрация използва новата си информационна система, а също и как приключва проверката на място с разпечатване на протокола.

По време на акцията не бяха установени сериозни нарушения. От ИА „Автомобилна администрация“ съставиха един акт за установяване на административно нарушение за неспазване на изискването за използване на намалена дневна почивка (Регламент 561, чл. 8, § 2). Участниците в съвместната инициатива изразиха своето задоволство от съвместните проверки и подчертаха полезността от обмяната на практики и опит. Те се обединиха около идеята, че тези дейности допринасят за по-добро разбиране между контролните органи на различните държави членки, което е от ключово значение особено когато държавите имат обща граница. Всички участници изразиха надежда, че контактите между колегите от Инспекциите по труда и транспортните администрации в Гюргево и Русе ще продължат да бъдат толкова ползотворни.

През Седмицата на действието – на 12 октомври, стартира и информационната кампания „Пътят към справедлив транспорт“ с хаштаг #Road2FairTransport, която също се координира от ЕОТ и ще продължи до края на годината. Инспекцията по труда и ИА „Автомобилна администрация“ са партньори за България. При старта на кампанията служители на двете администрации раздаваха брошури на български език, разработени от ЕОТ, на граничните пунктове на Дунав мост и Кулата. Информационните материали са предназначени за командировани шофьори и оператори в рамките на предоставяне на услуги в сектора на автомобилния транспорт. Консултираните шофьори се интересуваха най-често от правото си на почивка извън кабините и за чия сметка следва да бъде осигуряването ѝ, както и заплащането им в качеството на командировани водачи. На специален сайт ЕОТ публикува създадените за кампанията информационни материали.

В началото на м. октомври 2022 г. се проведе и работна среща в Дирекция „Инспекция по труда“ гр. Русе с представители на румънската Инспекция по труда в Гюргево. Срещата бе осъществена с подкрепата на Европейската платформа за справяне с недекларирания труд и Европейския орган по труда. Инспекторите от двете институции обмениха информация по отношение на структурата и организацията на работа, добри практики за извършване на проверки и повишаване на осведомеността на работниците в транспортния сектор и често срещани затруднения при контрола в него. Коментиран беше и контролът, насочен към справяне с недекларирания труд в строителството и земеделието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Пунти Пластики
    Пластики,Пунти. Тра,Ла,Ла,Ла............ Денонощни проверки на Българските Органи,а не лъзгане на телефона в служебните коли на кръговото преди "Дунав Мост". Лъзгат,лъзгат и мозъците им станали гладки та като лед.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари