Президентът настоя за приемането на България в Шенген пред групата "Арайолуш"

0
Румен Радев отбеляза, че България и Румъния отдавна са покрили необходимите критерии, но членството непрекъснато се отлага
Румен Радев отбеляза, че България и Румъния отдавна са покрили необходимите критерии, но членството непрекъснато се отлага Снимка: Facebook

Румен Радев отбеляза, че България и Румъния отдавна са покрили необходимите критерии, но членството непрекъснато се отлага

Президентът отново се застъпи за приемането на България и Румъния в Шенген пред колегите си от така наречената група "Арайолуш" в Порто. Той отбеляза, че двете държави отдавна са покрили необходимите критерии, но членството непрекъснато се отлага.

"Необходимо е ЕС да консолидира усилията на държавите членки и на европейските институции за изпълнението на своята основна цел – да гарантира сигурността, стабилността и просперитета на европейските граждани и на регионите в съседство. Срещата на върха на държавите членки на ЕС от групата „Арайолуш“ отбелязва т.г. 20 години от създаването на формата за политически диалог и нейна главна цел е да утвърждава диалога, сътрудничеството и да гради мостове на приятелство между европейските държави. Тези принципи са от особено важно значение днес, когато в Европа отново се води война", написа Радев в социалната мрежа.

"Обединена Европа трябва да обърне сериозно внимание и реално да отговори на тревогите и очакванията на европейските граждани, така че да не се стига до нарастване на социалното напрежение и популизма. Бъдещето на Европа ще зависи преди всичко от способността й да отстоява и развива собствената си визия за сплотен и силен Европейски съюз, който има позитивна роля в Европа и света.

Изграждането на зелена икономика в Европа е обща цел, но трябва да се постигне в синхрон, а не в противоречие с други важни цели на Обединена Европа – развитието на конкурентоспособна икономика, високо качество и стандарти на живот за гражданите. Затварянето на базови енергийни мощности в Европа в кратки срокове, при много по-ниските цени на електроенергията в редица региони на света, прави това много трудно постижимо и изисква реална оценка на възможностите на отделните държави", добавя президентът.

Ключовото предизвикателство пред ЕС и международната сигурност е продължаващата вече 19 месеца война на Русия срещу Украйна, която вече причини смъртта на стотици хиляди души и огромни разрушения, а въпросът как ще бъде прекратена все още остава открит. Всеки ден от тази война застрашава международния мир и сигурност, а войната на изтощение засяга не само пряко участващите във военните действия, а и социалните и икономически системи на всички държави в съседство, счита Радев.

"Европа не може да си позволи тази война да продължава и е необходимо да бъдат търсени подходи, чиято основна задача е възстановяването на мира на основата на международно признатите принципи на ООН", обобщи президентът на Република България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари