България и Румъния отбелязват заедно в Русе Деня на Европа

1
Тържествата ще бъдат под патронажа на министъра на транспорта Николай Събев
Тържествата ще бъдат под патронажа на министъра на транспорта Николай Събев

България и Румъния отбелязват заедно в Русе Деня на Европа - 9 май, както и 15 години от приемането на двете страни в Европейския съюз.

Тържествата, организирани по инициатива на Международно дружество „Елиас Канети, ще бъдат под патронажа на министъра на транспорта Николай Събев.

Началото ще бъде в 11:00 часа пред Паметника на Свободата с връчване на наградите от Първия национален конкурс за детска рисунка с международно участие „Аз, ти, те – ние сме Европа“, организиран от Гьоте институт, МД “Елиас Канети“ и Художествената галерия в Русе. Журито е избирало между над 240 рисунки от България, Румъния, Украйна и Молдова. Най-малкият участник няма навършени 3 години. Русенци и гостите на града ще могат да разгледат рисунките, експонирани в градската градина.

МД “Елиас Канети“ и Министерството на транспорта и съобщенията събират на 9-ти май на кораба „Русчук“ българи и румънци, които са работили през последните 15 години, продължават да го правят и днес. На срещата ще дойдат също дипломати и представители на европейски културни институти в България. През двата часа пътуване между бреговете на България и Румъния ще говорят министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, румънският посланик Бръндуша Йоана Предеску, както и хора, осъществили важни съвместни проекти преди и след 2007 г. Ще свири струнен квартет от Русенска опера. На финала на пътуването ще бъдат пуснати три художествено изработени хвърчила с три различни послания, обединени от мира, който е в сърцето на идеята за обединена Европа и от който днес имаме нужда повече от всякога. След двучасовото плаване денят за гостите ще продължи с триизмерна разходка в Русе, осъществена от неправителствената организация „Градоред“.

От 17 часа на площада до Съдебната палата ще има младежки арт хепънинг, организиран от Европа Директно Русе и Eurodesk point Ruse. Ще участват арт съставите на Младежки дом – Русе, Младежки парламент – Русе, студенти по Европеистика – РУ, Милениум Арт – Гюргево, Crazy Bubble Show – Украйна и информационни щандове на Europe Direct Ruse и Eurodesk с представяне на Erasmus+ проекти на русенските училища

Вечерта ще завърши с концерта на Държавна опера – Русе. От 19 ч в зала „Филхармония“ ще прозвучат с Хоровата фантазия на Бетовен, Императорския концерт №5 и Одата на радостта от Деветата симфония. Концертът е под патронажа на министър Николай Събев и на Андреа Вике, посланик на Австрия в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари