България и други осем страни от ЕС предлагат помощ на Сирия след труса

0
Преди няколко дни Дамаск поиска помощ по европейския механизъм за гражданска защита
Преди няколко дни Дамаск поиска помощ по европейския механизъм за гражданска защита Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни Дамаск поиска помощ по европейския механизъм за гражданска защита

Девет държави от ЕС, сред които и България, са предложили помощ за пострадалата от земетресенията миналата седмица Сирия, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от БТА.

Преди няколко дни Дамаск поиска помощ по европейския механизъм за гражданска защита.

Освен нашата страна на молбата са откликнали също Австрия, Кипър, Финландия, Германия, Гърция, Италия, Румъния и Словения, както и Норвегия. ЕС изпраща спешно към Сирия зимни палатки, отоплителни уреди, одеяла, вода. Помощта ще бъде разпределена в контролираните от правителството райони с помощта на организациите към Червения кръст и Червения полумесец, а в останалите - в сътрудничество с Международната организация по миграцията.

ЕС изпраща в Бейрут днес двама служители за съгласуване на помощта, допълва комисията и отбелязва, че първоначално Сирия получи 3,5 милиона евро хуманитарна помощ за най-спешните нужди.

Сред отзовалите се са Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания, както и Албания, Черна гора и Сърбия. Общо 1652 спасители и 105 кучета търсачи са предложени на турската страна. Комисията насочва помощ от 12 държави от ЕС, предоставили средства за подслон, се посочва в съобщението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари