България форсира нов договор за близо 3 милиарда лева

0
Саудитски консорциум ще построи транзитния газопровод за Сърбия, който ще пренася руски газ от "Турски поток"
Саудитски консорциум ще построи транзитния газопровод за Сърбия, който ще пренася руски газ от "Турски поток" Снимка: Кадър Novini.bg

Правителството изненадващо форсира втори договор за милиарди в рамките на месец. Днес "Булгартрансгаз" подписа документите за изграждането на участъка от "Турски поток" през страната ни, който премиерът Борисов кръсти "Балкански поток". България ще плати на саудитски консорциум над 1.1 млрд. евро, или близо 2.2 млрд. лева. По договора има допълнителни плащания и общата стойност става почти 3 млрд. лева.  В началото на август бяха платени 2.2 млрд. лв. за американските изтребители F-16. 

Договорът бе сключен изненадващо и без държавата да изчака 7-дневния срок за обжалване на решението на Върховния административен съд (ВАС), с което бе потвърден избраният изпълнител - саудитската "Аркад". Подписването бе изненада и за наблюдателите, и за ресорните журналисти, които не бяха поканени да отразят церемонията, пише вестник СЕГА. На нея присъстваха премиерът Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова, руският министър на промишлеността Денис Мантуров, както и посланикът на Саудитска Арабия Месфер бин Абдулрах.

Очаква се инвестицията в новия газопровод да се изплати за около 20 г. чрез приходите от транзитни такси. По сметки на "Булгартрансгаз" общо приходите за този срок се очаква да са над 7 млрд. лева. Намеренията са те да започнат да се събират още от февруари догодина, както е според подписания с "Газпром" договор за резервиране на капацитет, т.е. за това какво количество газ ще преминава през тръбата. 

Вероятността газопроводът да заработи още от януари е малка предвид сложността на проекта и огромния обем от работа. В края на февруари след пазарлък за тарифи и условия в крайна сметка пазарният тест по договаряне на количества до Сърбия завърши с два договора - с "Газпром" и с поделение на швейцарската "Мет" за внос на руски газ от Турция от около 16.85 млрд. куб. м годишно до 2039 г. и износ за Сърбия на около 10.50 млрд. куб. м. "Аркад" предлагат и възможност за разсрочено плащане с лихва от 4.1% за десет години.

Присъствието на Мантуров и Абдулрах не бе случайно - до последно руска и саудитска компания се бориха за поръчката на стойност над 2 млрд. лв. без ДДС. Това са "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ) и саудитската "Аркад".  В ГРРБ влизат италианците от "Бонати", германската "Макс Щрайхер" и люксембургската "Комплишънс дивелъпмънт", зад която се открива руска връзка.

Подписването на договора със саудитците стана възможно, след като свързваният с руснаците консорциум се отказа да оспорва избора на "Аркад" пред ВАС. Според анализатори една от възможните причини за този отказ е, че е договорено ГРРБ да влезе отново в проекта, но като подизпълнител на саудитците.

"Проведени бяха много срещи с руските партньори, с колегите от Саудитска Арабия, с министъра на Русия, но над 1 млрд. евро е така нареченият "Балкански поток". Огромни усилия ни струваха, но цялата процедура беше много честна и прозрачна. Това стана възможно и благодарение на принц Салман (престолонаследника в Саудитска Арабия)", каза в сряда след заседанието на Министерския съвет премиерът Борисов. По думите му страната ни ще спечели от това, че "оставаме в газовата игра", както и от транзитни такси. "Нашите съседи от Северна Македония, Сърбия и Унгария ще имат алтернативен газ", похвали се Борисов. Гигантската инвестиция в нов транзитен газопровод и загрижеността на премиера за съседите идва на фона на факта, че в България от 265 общини 182 нямат достъп до природен газ и държавата не планира да инвестира в строеж на газопроводи до тях. 

Думите на премиера за честна игра идват на фона на търга, който започна със скандал. Първоначално "Булгартрансгаз" избра за изпълнител "Аркад", но месец по-късно от газовия оператор обясниха, че арабите имат пропуски в подадените документи и това налага отстраняването им. В следващите няколко месеца последваха серия от обжалвания и становища на антимонополната комисия и на съда.

Договорът е за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на българския участък от трасето, което на практика дублира пътя на спрения "Южен поток". В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена 308 км линейна структура, което ще позволи доставянето на газ към Сърбия. А в оставащите до 615 дни ще бъде изградена останалата част от трасето на преносния газопровод, а именно 166 км от компресорна станция "Полски Сеновец" до землището на провадийското село Златина.

Борисов използва случая, за да напомни за своите "политически честни опоненти", заради които бе спрян проектът "Южен поток". "За половин милиард в момента изграждаме интерконектора с Гърция. Докато другите говореха, ние октомври ще пуснем газ към нашите компресорни станции. Тръбите в 90% вече са в България и от утре започват да ги разпръсват по трасето и да строим. Финансирането е осигурено", заяви Борисов, без да уточни кои точно тръби и за кое трасе са тук.

РЕАКЦИИ

Посланикът на Саудитска Арабия Месфер бин Абдулрах заяви, че подписаният договор е важна стъпка за отношенията между двете страни, а руската страна обяви, че харесва името "Балкански поток". Руснаците не пропуснаха възможността да напомнят, че разчитат на участие и в друг мегапроект - АЕЦ "Белене", и са готови за международно партньорство. "Признателни сме, че в българските училища се изучава руски език. Български деца всяка година се учат в нашите университети, интересът на младите към образование в Русия се увеличава", каза още промишленият министър на Русия Денис Мантуров. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук