България е на прага на международен скандал

0
Кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова коментира положението, в което е България заради втората кандидатура за главен секретар на ООН
Кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова коментира положението, в което е България заради втората кандидатура за главен секретар на ООН Снимка: БТА

"България е на прага на огромен международен скандал заради втората кандидатура за главен секретар на ООН".

Това каза на пресконференция в Пресклуба на БТА в Шумен в отговор на журналистически въпрос кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова.

"Виждате реакцията на държави, членки на ООН, които искат обяснение от българското правителство за втората кандидатура. Практиката ме е научила, че започват да правят обструкции и самите останали кандидати, защото се чувстват в неравностойно положение, след като от една държава има двама кандидати и че досега са вървели заедно в състезанието, и на финалната права се включва нов човек", отбеляза Йотова. "Не съм убедена в успеха на госпожа Георгиева", заяви тя и добави, че начинът, по който българското правителство е извървяло цялата процедура, е "срамен, некомпетентен и некоректен".

"Не пречеше в момента, в който Бойко Борисов спечели последните парламентарни избори, той да пререши решението на предишния кабинет "Орешарски" за кандидатурата на госпожа Бокова, а не да се чака финалната права и сега да се поставя под въпрос въобще българското участие в това състезание", допълни Йотова.

"Нашият анализ и профила, който в началото "БСП лява България" избраха за кандидатпрезидентската двойка се съдържа в една едничка дума и това е сигурност за българските граждани - както в контекста на националната сигурност, външната политика на страната, така и по отношение на много сериозни вътрешни проблеми, от които на първо място бих назовала проблемът с ужасната бедност в страната и начините, по които може да се преодолее", посочи Йотова.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари