България е на едно от последните места в Европа по качество на въздуха

0
Д-р Валентин Симеонов показа как въздухът може да бъде тестван
Д-р Валентин Симеонов показа как въздухът може да бъде тестван Видео: БНТ

България остава на едно от последните места в Европа по качество на въздуха.

Специално за БНТ д-р Валентин Симеонов от Швейцарския федерален институт за технологии показа как въздухът може да бъде тестван. Срещу замърсяването той препоръчва общините да инвестират повече в засаждане на растения, които поглъщат фини прахови частици - като бръшлян и люляк.

Мръсният въздух може да бъде забелязан с просто око през лятото дори в града. С експерта в Швейцарския федерален институт за технологии - Валентин Симеонов правим експеримент, за да покажем как изглежда той.

Д-р Валентин Симеонов - експерт в Швейцарски федерален институт за технологии: Слагаме в буркана медни жички и добавяме малко количество азотна киселина. Кафявият газ, който запълва буркана всъщност е азотен двуокис. Това е замърсителят, който автомобилите произвеждат. Ако застанете на Орлов мост лятно време сутрин, може да го видите над Цариградско шосе като кафява пелена.

Основен замърсител на въздуха са старите дизелови автомобили.

Пушекът, който се отделя от ауспуха при горене, подсказва колко опасни са частиците. Обратно на очакванията, сивият дим е по-вреден за дробовете от черния.

Д-р Валентин Симеонов - експерт в Швейцарски федерален институт за технологии: Когато е черен, това означава, че частиците са много едри. Когато са сивкави, това означава, че са много фини и те попадат дълбоко в белите дробове. По-едрите се задържат в носа, гърлото и трахеята.

"Да слязат и да се возят хората на градския транспорт и на метрото. Не като мен в момента, защото съм с кола", сподели пред камерата ни шофьор.

Фини прахови частици се отделят навсякъде около нас, дори от мебелите в дома ни и докато пържим храна. Изследвания показват, че растения като бръшляна и люляка поглъщат частиците.

Д-р Валентин Симеонов - експерт в Швейцарски федерален институт за технологии: Всеки може да си насади на балкона или стените на блоковете да се покрият със стени от бръшлян.

За пречистване на въздуха в градска среда не допринасят дъбът, върбата и борът.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари