Българите, за които урните остават труднодостъпни

0
Разположените високо урни възпрепятстват упражняването на гласа на 350 души
Разположените високо урни възпрепятстват упражняването на гласа на 350 души

"Урните за пускане на бюлетини се поставят прекалено високо и това е проблем за нас от години."

Това заяви пред "България Днес" президентът на Национална организация "Малки български хора" инж. Светослав Чернев.

Изказването му беше провокирано от трудностите, които българите с нисък ръст срещат по време на гласуването, включително и на вчерашните президентски избори.

"Разположените високо урни възпрепятстват упражняването на гласа ни. Не бихме могли да гласуваме, ако не ни помагат членовете на секционните комисии. С добра воля хората ни съдействат, за да може бюлетината да влезе в урната", каза още Чернев.

Той призна, че в миналото е имало и други трудности, но те вече са коригирани и малките хора в България не се сблъскват с тях. Това ги амбицира да ходят до избирателните секции и да дават гласа си, надявайки се да получат по-добри условия на живот в собствената си държава.

Според президента на организацията наличието на мобилна избирателна секция в Русе изключително много е улеснила гласуването на малките хора в крайдунавския град. "Наши членове ми се обадиха и ми се похвалиха, че мобилната секцията е дошла при тях и не се е налагало да полагат някакви специални усилия, за да пуснат бюлетината си. Дай Боже, добрите практики да продължат и да не срещаме трудности", добави 36-годишният Чернев.

Малките хора в България се чувстват дискриминирани по отношение на трудовата си реализация и достъпа до архитектурна среда. Най-сериозни обаче са проблемите им в сферата на здравеопазването. Ниският ръст има над 400 вида, но всеки един човек в различните стадии на живота си получава усложнения. Затова малките хора искат по-чести профилактични прегледи и да бъдат диспансеризирани.

"Искаме от здравеопазването да се приключи с тези проблеми с ТЕЛК, т.е. малките хора да си минават безпрепятствено там, защото те имат право на пенсия за инвалидност или социална пенсия", коментира Чернев.

По неофициални данни хората с нисък ръст в страната са 350 души. Чернев беше избран за президент на организацията "Малки български хора" през 2007 г. Сегашният му мандат е до 2019 година.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари