Българите във Великобритания остават неинформирани за Брекзит

0
Много от нашите сънародници остават неинформирани за процедурата по придобиване на т.нар. статут на уседналост
Много от нашите сънародници остават неинформирани за процедурата по придобиване на т.нар. статут на уседналост

Само 54 000 сънародници от поне 200 000 са поискали от Лондон разрешително да останат.

Много от нашите сънародници във Великобритания са силно разтревожени заради Брекзит, тъй като не са наясно какво предстои да се случи, както и какво е необходимо да направят, за да останат в страната. Това стана ясно от разкази на българи, пребиваващи в островната държава, на дискусия по темата, организирана от омбудсмана Мая Манолова, пише вестник Сега.

Българите в значителна степен остават неинформирани за процедурата по придобиване на т.нар. статут на уседналост, който би им позволил да запазят своите права и след Брекзит. Хората често не са наясно с процедурата, не знаят сроковете за кандидатстване за статута, нито какви документи да подадат. Вероятно това е една от причините, поради която досега молби са подали малко над 54 000 българи от общо около 200 000, за които се смята, че пребивават в Обединеното кралство.

Изключително тежък проблем се явява езиковата бариера – кандидатстването е на английски, който доста от сънародниците ни не владеят. Спъва ги и липсата на компютърни умения – някои дори нямат електронна поща или не знаят как да я ползват.

Неочаквано препятствие се оказва това, че българската държава не провежда информационна кампания по проблемите на Брекзит у нас. Оказва се, че заради незнаенето на английски много наши сънародници разчитат на българските медии, за да се информират. А темата за практическите затруднения, с които ще се сблъскат отделните граждани, когато Великобритания напусне ЕС, е много слабо застъпена в българското публично пространство.

От особена важност според българите в Обединеното кралство е да се засили взаимодействието между техните сдружения и българската държава, което в момента смятат за много слабо. Критики в тази посока отправи и присъстващият на дискусията евродепутат Илхан Кючюк, според когото „няма координирана държавна политика по тези въпроси“. А националната дипломация ще играе ключова роля занапред, особено при Брекзит без сделка. „Ако останем само на старата плоскост – ЕС да определи отношенията с Обединеното кралство, ние определено няма да бъдем на печелившата страна“, посочи Кючюк.

Конкретно българите в Обединеното кралство настояват родните институции да стартират информационна кампания у нас по въпросите на Брекзит. Искат и да се засили административния капацитет на посолството в Лондон, като се изпратят повече служители на външното ни министерство, за да помагат на хората. Друга често повтаряна идея е създаването на гореща телефонна линия, на която сънародниците ни да получават непрекъснато информация за Брекзит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари