Българите в Украйна след руската атака

1
В  Киев гражданите са призовани временно да отидат в бомбоубежищата. Местните обаче казват, че  хората пазаруват спокойно и опашки пред банкоматите няма
В Киев гражданите са призовани временно да отидат в бомбоубежищата. Местните обаче казват, че хората пазаруват спокойно и опашки пред банкоматите няма Видео: NOVA NEWS

Как посрещнаха деня сънародниците ни в Украйна

С усещането, че всеки момент може нещо някъде да се взриви. Така посрещна утрото българката Соня Мартинюк. Заради страх от военни действия тя се мести от Киев в Централна Украйна. Но следи какво се случва в столицата, предава NOVA

“Властите предупреждават. Училищата затвориха веднага, вече се чуват сигнали на въздушна тревога в Киев. От над 20  години живея тук и никога не съм чувала сигнали на въздушна тревога”, разказва Соня Мартинюк.

А по думите на полицейският синдикалист Игор в бомбоубежищата едва ли ще съберат се всички 3 милиона жители на Киев.

“Никой не казва колко време трябва да останем в бомбоубежищата. Нашата задача сега е да отразим първата атака на Русия. У нас сега е обявена мобилизация. Тези, които искат да са доброволци,  отиват на учение. Полицаите - ветерани, също са извикани”, обяснява Игор.

В  Киев гражданите са призовани временно да отидат в бомбоубежищата. Местните обаче казват, че  хората пазаруват спокойно и опашки пред банкоматите няма.

“Около Киев започват атаки от руската армия. На 30 км от мен се намира летище. Такива страхове, че ще ме убият нямам”, казва доц. д-р Даниел Бенатов, който живее в Киев. 

Утрото не е било по-различно и в Одеса.

“Днес в 5 сутринта всички се събудихме от взривове. И това е много страшно”, разказва журналистката от Одеса Аня Терзивец. ”Казано ни е да седим вкъщи, никой не ходи на работа”.

Имаш и бягащи. Пикси и приятелят й следят новините през последните дни и тази сутрин решават да напуснат  град Лвов, за да отидат в Полша.

Стотици българи също са заявили желание да бъдат евакуирани от Украйна. Страната ни започна организация по транспортирането на хората. Броят им расте с всеки изминал час.

По последна информация те са над 300.

Още от рано сутринта българите в Украйна започнаха да търсят помощ с желание за евакуация. 

“Откриваме три пункта, в които ще можем да приемаме българи. Те ще могат да се превозват и с автобуси. Разглеждаме варианти дали може да летят и през Полша. Едновременно с това обследваме и възможността да посрещнем, ако има нужда, и украински граждани на територията на България”, заяви премиерът Кирил Петков. 

Евакуирането на първите желаещи да напуснат Украйна започва утре по обяд.

Имаме списък с хора, който в 11 часа ще изпратим за България. В 14 часа ще имаме готовност за втори автобус с още 60 души, които ще изпратим за България”, каза консулът на България в Одеса Светослав Иванов и допълни, че списъкът се допълва постоянно.

Голяма част от българите обаче няма как да напуснат Украйна, въпреки че искат да стигнат до страната ни, като Лариса Севченко, директор на едно българско училище там, която се надява да се прибере във Варна.

Лариса обаче няма български документи за самоличност и преминаването на границата за нея е забранено. Както и за всички други с български произход, но с украински паспорти.

“Заради военното положение няма как да напуснат Украйна в момента , дори да имат недвижимост в България, дори да имат постоянно пребиваване, не могат, няма да ги пуснат”, обясни Светослав Иванов. 

От външното ни министерство уверяват, че ще се осигури незабавно съдействие на всички български граждани, които имат желание да се приберат в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари