Българите в Тараклия искат да изградят паметник на Левски

1
Пенчо Милков: Заедно можем да помогнем на сънародниците ни в Молдова да издигнат този паметник
Пенчо Милков: Заедно можем да помогнем на сънародниците ни в Молдова да издигнат този паметник

Пенчо Милков: Заедно можем да помогнем на сънародниците ни в Молдова да издигнат този паметник

Жителите на молдовския район Тараклия, в който живеят близо 24 хиляди българи, искат съдействие за издигането на паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Това стана ясно от днешното посещение на председателя на районния съвет Иван Паслар, който разговаря с кмета на Русе Пенчо Милков.

Идеята бе приета с ентусиазъм, като Милков настоя към Община Русе да бъде изпратена подробна информация с параметрите на проекта, така че да бъде организирана информационна кампания сред заинтересованите да помогнат. Председателят на района сподели, че вече е открит каменен материал, както и български скулптор, който е готов да изработи монумента.

„Заедно можем да помогнем на сънародниците ни в Молдова да издигнат този паметник“, заяви Пенчо Милков. Той пое ангажимент да запознае с идеята и народните представители от Русе и общинските съветници.

Тема на разговор стана и традиционният за Тараклия фолклорен фестивал, който се случва всяка трета неделя от месец септември. В него се събират формации от цяла Молдова, като Паслар отправи специална покана за участие към русенските певчески, танцови и театрални състави.

Русе и Тараклия имат общ герой - майор Олимпи Панов, роден в Тараклия и разстрелян край града при военния преврат през 1887 г. Това даде повод да се обсъдят възможности за съвместно отбелязване на паметта му. Иван Паслар разговаря и с директора на едноименното русенско училище.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари