Българите ще изтърпят минус 100 градуса за седмица

1

В София регистрирани повече от 60 ч, в които температурата не се е качвала над -10 градуса

Нощес ще вали сняг, в сряда спира. Студът вече отстъпва, почва затопляне. Вятърът край Шумен не спира, преспите 4 м

Почти минус 100 градуса се налага да изтърпи българинът за седмица, пише 24 часа.

Смразяващото число се получава, като се съберат средните минимални температури за страната от петък до днес плюс прогнозните за утре и вдругиден.

В петък минималната температура е била - 10 градуса, в събота - 15, в неделя - 18, в понеделник - 14, във вторник - 15, показват данните на TV-MET. Като се прибавят очакваните в сряда - 10 и в четвъртък -13, се получава общ сбор за 1 седмица от минус 95 градуса, почти минус 100.

Според синоптика Симеон Матев студът отстъпва, започва затопляне. Толкова ниски температури като в събота и неделя са малко вероятни до края на зимата.

Няколко дни в силистренски села нямаше ток.

В понеделник в цялата страна нямаше температури под - 20 градуса. Минус 19 бе само в Добрич.

В останалата част на страната сутрешните температури стигнаха от - 10 до - 15 градуса. Очакванията за рекорден мраз бяха свързани с прогнозата отпреди 3-4 дни за ясно време. Сравнително по-топлото време се дължи на това, че цялата страна бе затисната от облаци, придружени с лек снеговалеж.

Ниски температури от рода на - 17 до - 20 градуса са възможни, но само в района на Добруджа, поясни Матев.

Във вторник се очаква ново влошаване на времето. То се дължи на циклон, който се формира в Южна Гърция в посока Черно море. Вечерта пак ще завали сняг, най-вече в Източна България. Очакват се и виелици. Снежната покривка ще е 10-20 см, но заради навяванията ще се образуват преспи.

Във вторник температурите ще се движат от минус 8-10 на северозапад, до плюс 1-2 градуса по Южното Черноморие. В сряда снегът ще спре.

Вятърът ще отслабне

В нощта срещу четвъртък слаб сняг ще превали отново в Югоизточна България, но като цяло затоплянето ще продължи.

В четвъртък ще бъде предимно слънчево. Призори на места в низините ще има краткотрайни мъгли. Сутрешните температури ще са сравнително ниски - от - 17 до - 10 градуса. Но дневните ще се повишат от минус 3-4 градуса в Добруджа до плюс 3-4 градуса в южните части на страната.

В петък повишението на температурите ще продължи и през деня на много места те ще са положителни - до плюс 4-5 градуса.

В събота от северозапад на югоизток с усилване на вятъра ще прониква по-студен въздух. Това застудяване обаче ще е доста по-приемливо. Ще превали в Северна България сняг, а

в Южна - дъжд и сняг, като валежите ще са в рамките на 5-10 л на кв. м.

Толкова продължително застудяване в България не е имало от 30 г., каза климатологът Георги Рачев. Той определи метеорологичната обстановка в страната като “уникална”, след като в някои дни максималната температура е била -11,5 градуса. А в София са регистрирани повече от 60 ч, в които температурата не се е качвала над -10 градуса.

“Това за нашия климат не е често срещано явление, а с този вятър усещането за студ просто е феноменално”, каза още Рачев.

Вятърът продължава да създава проблеми в Шуменска област. Село Царев брод беше изцяло блокирано. Кметът Стефан Живков разказва, че снегът е няколко сантиметра, а преспите по пътищата не могат да бъдат пробити.

По нивите няма сняг, сякаш нарочно всичко е навяно на пътя, казва Живков. Спасителите превозват лекари до нуждаещите се в затрупаните села.

В понеделник последното село, в което пътят не беше отворен, е Велино. Разбиват преспи до 4 м, крайната къща към Живково не се виждала от снега. До помпената станция пряспата била 3 м, колкото е самата сграда, обясни кметът.

55-годишният Мехмед Адил от Средковец получил тежка бъбречна криза и на тел. 112 се примолил за линейка.

Вместо реанимобил се появила пожарната кола, обясни кметът Рефат Ахмед. В кабината бил екипът от здравния участък в Каолиново.

Преспи над 1 м, образувани от силния вятър, затвориха пътища в община Първомай, където от 7 януари е обявено частично бедствено положение. Зам.-кметът Николай Митков уточни, че машини чистят без спиране, за да отворят всички шосета. Покойник от Виница е стоял 2 дни непогребан, тъй като пътят до местния траурен парк бил засипан. Едва в понеделник тракторите успели да пробият снежната стена до гробището.

“Ще има санкции за снегопочистващите фирми”, каза кметът на Смолян Николай Мелемов. Поводът са много сигнали от граждани за непочистени улици.

18-годишна роди вкъщи в горнооряховското с. Върбица. Бременната отишла на гости при приятели и докато се върне обратно, раждането започнало. Докато екип на Бърза помощ пристигне в селото през снежната блокада, бебето почти било излязло и нямало време да се кара в болница.

Фелдшерка от Полски Тръмбеш газила през преспите, за да стигне до болна жена в с. Страхилово. Пътищата в селото не били разринати и линейката закъсала. По-късно жената починала.

Ниските температури станаха причина за смъртта на двама мъже в Кърджалийско.

65-годишен бездомник е починал от измръзване в центъра на Кърджали. Той бил намерен паднал пред жилищен блок на бул. “България”.

Часове по-рано автопатрул предложил на бездомника да го откара в болница, но той отказал. 50-годишен мъж получил инфаркт, докато разчиствал улица в ардинското с. Кроячево. Близките не се обадили на тел. 112, а го закарали до Бърза помощ в Ардино. Когато пристигнали, мъжът вече бил мъртъв.

Ледени висулки, достигащи до 2 м, надвиснаха от много жилищни и обществени сгради във Враца. От ангажираната със снегоочистването фирма се оплакаха, че не им достигат хора и техника, за да се справят с натрупалия сняг.

Военни от поделението в Белене се включиха в пробиването на преспите по пътя между селата Павел и Совата на територията на област Велико Търново. Спасителни екипи са извадили 5-има души, пътували с 4 автомобила, но попаднали в снежен капан по пътя от Павликени към Велико Търново. В Златарица, след като кметът лично подкара снегорин и три дни осигурява проходимост до селата и махалите в малката балканска община, се оказа, че проблем е уличното осветление.

Общините в Добричко се отпушиха благодарение на тежките машини на поделение на ВМС, ВВС и Сухопътни войски, казаха кметовете. До късно през нощта на 8 януари полицейски патрулни коли са ескортирали огромна колона от автомобили на румънски, украински и руски граждани до ГКПП Дуранкулак, където са били поети от румънските гранични власти.

Дунав бързо започна да замръзва и при прогнозата за тежки студове до края на седмицата се очаква ледът напълно да скове реката край Русе и Силистра.

В района на Сандански Струма замръзна на отделни места, каквото явление местните не помнят поне от 30 г.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари