Българите се завръщат по селата

0
23,5% от от общо 86 000-те, които са сменили местожителството си, са се преместили от град в село
23,5% от от общо 86 000-те, които са сменили местожителството си, са се преместили от град в село

Все повече българи напускат града и отиват да живеят на село. Това показва отчетът за изпълнението на Национална стратегия за демографско развитие през 2013 година.

През миналата година 86 000 нашенци са сменили местожителството си в рамките на страната. 23,5% от тях са се преместили от град в село. Същевременно 21,6 на сто са напуснали малките населени места. Близо 20 000 българи пък са решили да емигрират. За сравнение през 2011 година броят на новите емигранти е бил два пъти по-малък. Всеки втори гурбетчия е бил в активна възраст между 20 и 39 години. На фона на това 19 000 българи са се завърнали в родината си.

Данните показват още, че страната ни е първенец по намаляващо население. Равнището на раждаемост в България е около средното за ЕС, за разлика обаче от нивото на смъртност. През последните години детската смъртност у нас намалява, но остава най-висока за територията на Стария континент. Наблюдава се и ръст на смъртността при родилките. Фаталните случаи през 2013 година са се увеличили 3 пъти спрямо 2012 година. Тези факти правят България страната с най-висок отрицателен естествен прираст на населението в ЕС.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Момченце слушайки опера се обръща към майка си:
- Ако викаме така, нас в детската градина ни наказват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари