Българите с тежка алергия към глутен са без помощ от 9 години

0
Дискриминация спрямо болните от цьолиакия над 18 години у нас установи Комисията за защита от дискриминация (КЗД)
Дискриминация спрямо болните от цьолиакия над 18 години у нас установи Комисията за защита от дискриминация (КЗД)

Касата не отпуска от 2009-а специално брашно за болните от цьолиакия над 18 години.

Дискриминация спрямо болните от цьолиакия над 18 години у нас установи Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Причината - здравната каса не им отпуска безглутеново брашно, както на децата до 18 г.

Решението е от края на февруари, но два месеца по-късно по темата не е воден разговор в надзорния съвет на касата, установи “24 часа”.

Цьолиакията е автоимунно заболяване, при което болните имат непоносимост към глутен. Консумацията на такива храни предизвиква имунна реакция, нарушаваща функцията на червата. Поддържането на безглутенова диета е единственото лечение. Не може да се яде основно пшеница, ечемик, ръж, овес.

Хората, при които се открива заболяването, стават все повече. Статистика не се води, но по данни на Европейската асоциация по цьолиакия всеки 1 на 100 души в Европа

има глутенова непоносимост, като диагностицираните са под 1%. Над 2000 са болните у нас по неофициални данни.

“Преди здравната каса е отпускала безплатно безглутеново брашно за всички. С промени в списъка с храни, които НЗОК реимбурсира напълно или частично, през 2009 г. се появява възрастово ограничение”, обясни Габриела Златарова, председател на Българска асоциация “Цьолиакия”. Тя е диагностицирана със заболяването преди 7 г. През 2014 г. от името на асоциацията внася жалба до КЗД.

Първо комисията отрича нарушение. След обжалване 5-членен състав гледа отново казуса и установява дискриминация по възраст и по увреждане. КЗД предписва на касата занапред да не допуска подобно нарушение.

В края на март надзорът обнови списъка с реимбурсирани медицински изделия и диетични храни. С него намалиха драстично цените, по които ще заплащат важни медицински изделия, и пълнолетните пациенти с цьолиакия не бяха включени.

“НЗОК е запозната с решението на КЗД и са изискани становища на националните консултанти по гастроентерология. Те ще се вземат предвид за промени в списъка”, отговориха от касата на наше запитване по казуса преди месец. Няма информация и да са обжалвали. Членовете на надзора обаче се оказаха незапознати.

Една опаковка безглутеново брашно е между 800-1000 г и в магазина струва от 6 до 10 лв. От нея могат да се направят 2 хляба или хляб и кекс. Малък пакет безглутенови солети пък е 3 лева.

Изписването на пакетите с брашно става по преценка на лекуващия лекар. Така се получава пък друг казус - често те са над необходимото и някои хора започват да продават излишните опаковки, отпуснати им безплатно от държавата, разказва Златарова. Разбира се, има и други, които ги подаряват на нуждаещите се, казва тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари