Българите масово не си правят профилактични прегледи

0
От началото на годината до сега на задължителен преглед са се явили 22 процента от здравноосигурените
От началото на годината до сега на задължителен преглед са се явили 22 процента от здравноосигурените

От началото на годината до сега на задължителен преглед са се явили 22 процента от здравноосигурените

Българите масово не си правят профилактични прегледи. От началото на годината до сега на задължителен преглед са се явили 22 процента от здравноосигурените, сочат данни на Здравната каса. В закона има предвидени глоби, за неявяване на прегледи, които обаче не работят, тъй като няма кой да ги налага на пациентите, информира БНТ.

София Узунова всяка година прави профилактичните си прегледи. Казва, че така дори да има проблем със здравето го открива навреме и си спестява редица усложнения: "Мъжът ми изобщо не ходи и сега закъса и не може да се оправи още, а аз всяка година си ходя."

Много българи обаче не мислят като София и търсят медицинска помощ само, когато се наложи. "Ние не сме много постоянни да ви кажа, просто не искаме да правим много прегледи, само кръвни картини и това, само кога нещо ни заболи, нещо по-сериозно."

Едва 30 процента от пациентите на доктор Венцислав Даскалов са посетили кабинета му и са направили задължителните профилактични прегледи, въпреки че за пропускането им законът е предвидил и санкции. При първо нарушение те са от 50 до 100 лева, а при второ стигат до 300 лева. "Кой точно налага глобите и по какъв механизъм и това увисна във въздуха, нито един човек до сега няма глобен за това, иначе го има като текст, че всеки пациент, всеки гражданин е длъжен веднъж в годината да си прави профилактичен преглед", обясни д-р Венцислав Даскалов.

Регионалните здравни инспекции би трябвало да глобяват при неявяване на преглед, но в момента липсва подробно разписан механизъм как да се установяват нарушителите, уточнява медикът. А общопрактикуващите лекари не са длъжни да напомнят на пациентите си, че е време да се явят на преглед. И според д-р Даскалов това би затруднило работата им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари