Българите, наследници на Рокфелер не знаят, че са подали иск за милиарди

0
Живеещите в свищовското село Ореш се чудят кой е платил таксата от 250 000 долара, за да се гледа делото в САЩ
Живеещите в свищовското село Ореш се чудят кой е платил таксата от 250 000 долара, за да се гледа делото в САЩ

Наследници на несметното богатство на Рокфелер в свищовското село Ореш не знаят, че съдът в САЩ е приел за разглеждане иска им за 2,5 милиарда долара, които си търсят от повече от половин век, пише „24 часа”. Недоумяват и кой е могъл да внесе 250 000 долара държавна такса пред Федералния съд, за да започне проучване, пише БЛИЦ.

Нямат представа и кои 32-ма от тях се готвят да водят съдебната битка зад океана.

“Чухме тази сутрин, че пак се спряга нашето наследство. Никой от роднините не ни е уведомявал за това. Аз съм ходил къде ли не, но от 2006 г. съм престанал да се занимавам. Знаем, че има наследство, но то е обсебено от хора на ДС и вече не вярвам, че ще вземем нещо", каза Захари Йозов, съпруг на една от четиримата живи внуци на емигранта Иван Чорбаджийозов - Анка. 

Тя и още поне 100-тина внуци и правнуци на гурбетчията, пръснати из Северна България, имат право на мистичното имане, получено след брака на дядо им с племенницата на Рокфелер Жаклин Кларк Фелер.

“От първия си брак дядо ми имал 6 деца - 5 дъщери и един син. Когато се върнал у нас, не донесъл пари, защото решил да се прибере при децата си по време на Голямата депресия, тогава разорени американци скачали в океана. Донесъл обаче документи и ги дал на сина си", разказва Анка.

Тя не помни дядо си, защото се споминал през 1938 г., а внучката се родила 3 години по-късно, но според родата след смъртта на щатската си съпруга той се оказал собственик на златни мини в Америка и Южна Африка, 7 хотела в Ню Йорк и 6 в Чикаго, автопаркове и милиони долари в банки.

74-годишната онкоболна Анка отдавна е отписала милиардите. Последно преди 1-2 години пенсионираните учители били дали удостоверения за наследници на братовчедката от Белене Катя Кърчева, но не знаят тя да е постигнала напредък с търсенето на наследството.

Преди това от средата на 90-те години на миналия век да движи делата на фамилията по богатството бил упълномощен Захари. Той е убеден, че дълги години от САЩ редовно изпращали до България полагащата им се част от лихвите и рентите от милионите долари и недвижимостите. Тези пари обаче така и не стигнали до получателя, защото приближени на ДС харчели наследството на Рокфелер.

Говорело се, че дори Огнян Дойнов и Луканов се представяли за наследници и теглили от банковите сметки на дядо Иван. В търсене на задграничното богатство потомците ходили при главния прокурор Иван Татарчев, три пъти при президента Желев, министри на финансите в няколко правителства и банкови надзорници. 

Правнук на Чорбаджийозов се срещнал и със Симеон по времето на неговото управление. Царят казал на наследника, че знае за проблема на свищовската фамилия и отсякъл: “У нас пари няма да видите. Нека един да иде зад граница и оттам да действа”.

Това обаче не се случило, защото всички били бедни хора и нямало кой да
финансира подобно начинание. Междувременно и документите, внасяни с надежда пред консулски отдели, външно министерство, партийни функционери и юристи изчезнали.

Така поне за издънките в Ореш надеждата за милионите на Рокфелер, крепила няколко поколения, вече е угаснала.

“През годините идваха различни хора, искаха пълномощни, уж да помагат, но всеки, който се докопа, иска само облаги, а никой не мисли за тези, които имат право на парите. Отписали сме го това наследство, искаме само малко здраве", допълва Анка.

Катя Кърчева от Белене обаче вероятно знае, че съдът в Чикаго е приел да разгледа иска на българските наследници на Иван Чорбаджийозов. Това каза кметът Момчил Спасов. Кърчева няколко пъти влизала в кабинета му заради огромното богатство, затворено в американска банка. “Показваше някакви документи и повтаряше, че ще търси правата си докрай. Тя е пенсионерка, но е много активна”, допълни Спасов.

Според хора от Белене Екатерина Кърчева е наела адвокати, за да стигне до милионите на Чорбаджийозов, емигрирал в САЩ в началото на миналия век.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари