Българинът забрави вкуса на истинското киселото мляко

0
Всяка сутрин близо 60 милиона японци закусват с българско кисело мляко
Всяка сутрин близо 60 милиона японци закусват с българско кисело мляко

Българинът забрави вкуса на истинското киселото мляко, заяви председателят на Съвета на директорите на държавното предприятие "Ел Би Булгарикум" – Николай Андреев. Според него това се дължи на навлезлите на родния пазар чужди производители на спечелилия световна слава български продукт, съобщи БТА.

Чуждестранните компании работят с генномодифицирани стартерни култури, а не с живи такива, с каквито се заквасва българското кисело мляко, твърди Андреев.

„Така освен променения вкус, киселото мляко губи и от своята полезност. Действието му върху стомашно-чревния тракт се базира преди всичко на двете бактерии - лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус”, обясни още той.

И, докато ние ядем фабрикати, родните закваски продължават да превземат световния пазар. От началото на 70-те години на миналия век "Ел Би Булгарикум" има договор за сътрудничество с японската корпорация "Мейджи", която е един от най-големите производители на млечна продукция на японския пазар.

Оттогава до днес в Страната на изгряващото слънце се произвежда кисело мляко, заквасено с български стартерни култури.

„Всяка сутрин близо 60 милиона японци закусват с българско кисело мляко, разказа пред БТА Магдалена Апостолова - координатор в Асоциацията на млекопреработвателите у нас, позовавайки се на данни на "Мейджи".

През декември 2013 г. в Токио официално е честван 40-годишен юбилей от първата кофичка кисело мляко, произведено по българска технология и с български стартерни култури, разказа Андреев.

Договорът с японската корпорация е разширен и вече с наши закваски се произвежда кисело мляко и в Китай, Сингапур и Тайланд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари