Българинът, който трябваше първо да стане нигериец, за да получи българска лична карта

1
Целият ми съзнателен живот до момента мина в борба да получа документи и да се нарека български гражданин, разказва Реми
Целият ми съзнателен живот до момента мина в борба да получа документи и да се нарека български гражданин, разказва Реми Снимка: Свободна Европа (RFE / RL)

Той е на 25 години. Никога не е гласувал. Доскоро не е напускал България.

И трите факта са резултат от чужди решения. Първото е на майка му - нигерийка, която ражда в София и решава да го изостави. Второто - на държавата България, на която ѝ отне 25 години, за да му издаде лични документи.

Целият ми съзнателен живот до момента мина в борба да получа документи и да се нарека български гражданин”, разказва Реми Тоин в интервю за Свободна Европа.

Днес той е един от най-популярните танцьори в страната. Стигна до финала на предаването „България търси талант“ по bTV. Получи българското си гражданство съвсем скоро, след години неуспешни опити. “Официално съм българин от две седмици”, казва той и се смее. “Дори още не мога да го почувствам достатъчно”.

Срещаме се в студиото, в което преподава танци. Репетицията тъкмо е приключила и той е готов да сподели какъв в животът на човек, роден и израснал в България, който в продължение на години по документи не е същестувал.

Това не е е борба, която е продължила 5 месеца или 5 години. През целия си живот не съм имал документи”, казва Реми. “Не съм от хората, които стават агресивни или се ядосват на цялото това нещо. Кръстницата ми много се ядосваше за начина, по който се случва всичко”.

Танцьорът е израснал в дом за деца, лишени от родителски грижи. Отгледан е като всички други българчета, израснали в институции, и е възпитан да обича родината си.

Това, което пречеше да имам документи, беше чиновничеството и хората, които си прехвърлят топката. Топката стига донякъде и после се чува един и същи отговор: “Върни се при тези хора, върни се при онези хора”, разказва Реми за дългия и труден път към мечтаната българска лична карта.

"Без абсолютно никакви документи си беше много дълго време. В акта му за раждане пишеше, че майка му е нигерийка, а в посолството на Нигерия казваха, че такъв човек няма", разказва Мария Благоева - приемната майка на Реми. Описва ситуацията като "Параграф 22".

Танцьорът дълго време не можел да докаже и нигерийския си произход, което е едно от изискванията, за да получи статут на постоянно пребиваващ. А без такъв статут в продължение на 5 години, не може да кандидатства за българско гражданство. Развръзката се случва преди няколко години.

Казаха ми, че има една жена, която иска да ме види. Видяхме се на публично място. Тя беше с още едно момченце, на около 13-14 години, който се оказа брат ми. Помогна ми да си взема нигерийските документи. Обади се на консула, после подписа документите и аз след 6 месеца станах нигерийски гражданин”. Кой и как е помогнал това да се случи, не е ясно, но без нигерийските документи, Реми все още щеше да бъде без документи и въпреки че е живял само тук, теоретично можеше да бъде депортиран.

"След като стана нигерийски гражданин и си изкара документ за постоянно пребиваване в България, трябваше да подаде декларация, че се отказва от нигерийското гражданство, за да стане българин. Това е абсурдът - за да стане български гражданин, трябваше да стане нигерийски", казва Мария Благоева.

Реми споделя, че не може да се сърди на никого. Откакто се помни, винаги е бил българин. И той, както и други хора, които са имали същата съдба, се изправят пред буквата на закона, а понякога - и пред волята на чиновниците.

Законът за чужденците дава право децата като това момче, независимо, че е изоставено и няма документи, да получи директно разрешение за постоянно пребиваване”, коментира Илиана Савова от Българския хелзинкски комитет. Това обаче не дава никакво предимство на такива деца при получаване на българско гражданство.

<strong class='keys'>Реми Тоин</strong> в залата за танци

Реми Тоин в залата за танци

След като огромна част от живота ти е минал, борейки се за едно нещо, постигаш го, но то вече няма същата сила”, казва Реми. Спомня си първото пътуване в чужбина, за което му е бил необходим пасаван.

"Македония за мен беше като Лас Вегас, защото беше първото нещо, което виждам извън България. Бях удивен. Изпитвах радост от това, че виждам нещо ново. Дори сградите ми се струваха по-интересни и различни. Като кажа това на хората, те ме гледат странно".

С новите си документи Реми вече може да пътува свободно. Хип-хоп танцьорът иска да успее в чужбина, “защото там има голяма сцена”.

Искам да представя и България, и себе си”, казва Реми, който само преди две седмици не е бил българин по документи. Споделя, че не изпитва гняв, защото няма време за това.

Мечтая да съм успешен като личност и да съм добър човек. Искам да проправя път, през който да могат да минат доста хора. В България обикновено някой си проправя път, но само за себе си, за да може той да си минава през тая вратичка и я заключва след себе си”, споделя Реми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари