Българин завлече десетки нашенци в Германия

0

Българин, представящ се за измамен гурбетчия, завлякъл десетки нашенци в Германия.

За схемата алармира човек, „изгорял“ със 160 евро, мислейки, че помага за изпадналия в беда българин Станислав. „Представя се за жертва на измамни работодатели в строителния бранш, казва, че е на улицата без пари и няма къде да спи! Когато му предложите най-малкото подслон, той споменава за друг негов приятел с кола, която се е развалила и започва да ви моли за пари в „утежнилата“ се ситуация“, разказва ужиленият Ивайло във Фейсбук групата „Общество на българите в Германия“, информира Монитор.

Мъжът се решил да помогне на нуждаещия се младеж, давайки му 160 евро назаем, които Станислав обещал да върне след месец. Две седмици след уговорената дата мнимият гурбетчия така и не върнал парите, което принудило Ивайло да публикува историята и снимка на момчето във Фейсбук, където Станислав набелязвал жертвите си. Часове след поста му в социалната мрежа с него се свързали и други ожилени. Оказало се, че още 7 човека разпознали „измамения строител“. Всички попаднали в схемата, изпращайки общо 4350 евро на Станислав и приятеля му, чиято развалена кола имала нужда от ремонт.

Измаменият Ивайло подал сигнал в полицията, а няколко дни след публикацията с него се свързал и измамникът. Парите вече си ги върнах. Въпросният Станислав ме умоляваше да сваля публикацията защото явно му пречи на „бизнеса“, твърди Ивайло.

Проверка на „Монитор“ в останалите групи на българи в чужбина показва, че нашенците зад граници споделят информация най-често за некоректни работодатели.

Както „Монитор“ писа, от Агенцията по заетостта отчитат, че в последните 2 години нашенците все по-рядко избират услугите на посреднически фирми за работа в чужбина. Причината е, че българите разчитат на роднини зад граница, които да им намерят препитание.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари