Българин е сред най-креативните хайку автори

0
За шеста поредна година Владислав Христов е сред отличените
За шеста поредна година Владислав Христов е сред отличените Снимка: Владислав Христов / Facebook

За шеста поредна година Владислав Христов е сред отличените

Седем българи са сред отличените имена в класацията „Топ 100“, за най-креативен хайку автор в Европа, за 2023 година. Полският хайку поет Кшищоф Кокот връчва, ежегодно, сертификатите на Haiku Euro Top 100.

За шеста поредна година Владислав Христов е в тази класация, която се провежда за 13-та поредна година, съобщава БНР.

„Това е факт, който показва моя постоянен труд в тази посока, да бъдат превеждани мои текстове и публикувани в най-големите световни издания. Както и някои мои награди на световни хайку конкурси. Това, че освен мен присъстват още шестима българи показва, че нашето българско хайку е на световно ниво и нашите хайджини са не по-малко добри от световните майстори. Полският поет Кшищоф Кокот, който прави класацията, следи през цялата година какво излиза и кой какви конкурси печели, защото в момента хайку е най-популярният поетичен жанр.

Хиляди души, от цял свят, пишат хайку. Може би, защото тази литературна форма е много кратка и достъпна. А, също така е подходяща за споделяне в социалните медии и мрежи. Затова и интересът към нея е много голям, през последните години. Хайку изпревари по интерес останалите видове поезия. Сега е на първо място, сред пишешите хора от цял свят. Това е световна тенденция, която говори, че съвременият човек е продукт на този живот, който води и тази краткост и забързаност, който ни спохождат се отразяват и на литературата. Дори при романа, който е най-дългата литературна форма. Романите започнаха да скъсяват обема си, както и поезията става све по-камерна, което не е лошо, защото ни дава един концентриран вид на посланието, което искаме да предадем на публиката“, казва за предаването „Вход свободен“, хайку поетът Владислав Христов.

Другите български имена в престижната класация са Стоянка Боянова, Радостина Драгостинова, Людмила Христова, Надежда Костадинова, Цанка Шишкова и Минко Танев.

Критерият на комисията за класирането са отличията на европейските хайку автори в международни конкурси и публикациите им в престижни англоезични издания, онлайн списания и печатни издания.

Владислав Христов е част и от журито на петия международен конкурс за хайку "Мая Любенова". Периодът за кандидатстване стартира на 1-ви януари и продължава до 28-ми февруари, включително.

Конкурсът е отворен за всички. Изпратените хайку трябва да бъдат написани лично от автора, непубликувани (онлайн или в печатни издания) и да не са споделяни в никоя от социалните медии, включително затворени и лични групи. Поетите могат да кандидатстват на английски или български, с не повече от две хайку творби, като няма зададена конкретна тема. Част от журито на конкурса са още Антоанета Николова и Гергана Янинска, която е сестра на Мая Любенова.

Мая Любенова е име много свързано с Пловдив. Освен, че е родена в тук, тя прекарва в града на тепетата последните години от живота си. Мая Любенова е знаково име както за българското, така и за световното хайку. Нейните преводи помагат, изключително много, да се популяризира българското хайку и да бъде забелязано в световен мащаб.

Конкурсът „Мая Любенова“ се радва на все по-голяма популярност. Много автори от страната и чужбина изпращат свои текстове. В сайта „Културни новини“ са описани, подробно, условията за участие в конкурса.

Имената на спечелилите ще бъдат обявени през март. Техните хайку творби, с преводи на английски, ще бъдат публикувани на 17-ти април.

„Приветствам пишещите хора да вземат участие. Дори тези, които за първи път прописват хайку нека да участват, защото така става, чрез опитване. Това е и смисълът на всеки конкурс, да се види, че хайку не е нещо, от което трябва да се плашим и че всеки може да опита. Доколко ще успее е отделен въпрос. Самият опит, както и в японската и дзен философия, като цяло е по-важен от резултата. Пожелавам на всички пишещи, през новата година да бъдат по-смели в изразяването си, защото все пак поезията е смелост. Така, че нека бъдем смели и да изразяваме емоциите си чрез текстовете, за да може те да стигнат бързо до сърцата на читателите“, казва още Владислав Христов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари