Българин чака багажа си от Ухан вече две години

0
В града вече няма положителни случаи, но още не пускат туристи
В града вече няма положителни случаи, но още не пускат туристи Снимка: Thinkstock/Getty Images

В града вече няма положителни случаи, но още не пускат туристи

Две години след пандемията българин още чака багажа си от Ухан, тъй като не може да пътува дотам. Градът пребори вируса и в момента няма нито един положителен случай, но все още е затворен за туристи. Мерките са драконовски. Могат да прибират само местни. Това разказа пред „Монитор“ Стоян Конев, който се оказа в „епицентъра“ на пандемията и успя да се прибере у нас през февруари 2020 година.

Багажът му все още е там и очаква да му го изпратят след няколко месеца.

В момента няма как да пътувам до Ухан, нужна е основателна причина. Има много изисквания. Трябва да си китаец или да имаш роднини там, официална покана, като за начало одобрена от правителството. Снимка на белите дробове с лекарско мнение, и то само от определени болници. Нужни са и два последователни PCR теста през един ден, отново от определени места. Те трябва да са направени две седмици преди пътуването. Трябва и трети PCR 24 часа преди полета“, обясни Стоян. Пътуващите до Ухан след това трябва да преминат и през 14-дневна карантина в хотел при пристигане в основните градове

След това следва още една карантина, от седем дни, отново в хотел, но в последната дестинация. И всичко това на собствени разноски.

Преди ходех за китайската Нова година и сега много ме е яд, че не мога да съм там. Иначе хората се върнаха към нормалния ритъм на живот - ресторантите и клубовете са отворени. За да те допуснат обаче, отново е нужен определен сертификат. Много са стриктни там, ако има само един положителен случай, веднага затварят целия град. Обявяват пълен локдаун“, обясни Стоян.

Той разказа, че в момента децата там ходят присъствено на училище.

Маските не са задължителни, но масово ги носят.

В Ухан се разхождаха с маски още преди пандемията, това е обичайно за тях“, разказа той.

Колкото до видеото, което преди време бе разпространено в социалните мрежи и се твърдеше, че е от пазара в Ухан, Стоян категорично заяви, че кадрите не са оттам.

Има много пазари там. Клипът, който се разпространяваше в интернет, обаче дори не е от Китай. На видеото дори се виждаха пари в портфейла на снимащия и банкнотите бяха сини. В Китай банкнотите са червени. Ухан е мегаполис - там е все едно друг свят. Няма такива пазари“, обясни Стоян. Той се надява скоро да може да пътува отново и да отиде там, защото му харесва не само градът, но и хората.

Китайците са мили и добри, само в Ухан са малко по-особени. Мога да направя сравнение със софиянци и перничани. По- лесно се палят. По-темпераментни са. Но много искам да отида отново“, каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари