Българи завоюваха върха в областта на математическата лингвистика

0
22 златни медала, 25 сребърни и 36 бронзови медала има България за 20 години
22 златни медала, 25 сребърни и 36 бронзови медала има България за 20 години Снимка: bTV

22 златни медала, 25 сребърни и 36 бронзови медала има България за 20 години

Отборът на България остави зад гърба си САЩ и спечели златото за най-много медали по сложната дисциплина математическа лингвистика. Класацията е за спечелени медали за 20 години назад. България се класира с 22 златни медала, 25 сребърни и 36 бронзови медала, предаде bTV.

Константин Георгиев е едва на 19 години, но за втори път развява българското знаме. Той е двукратен шампион по математическа лингвистика.

Научава как да решава лингвистични задачи от доц. Илиана Раева, а от треньора в националния отбор научава най-важното за дисциплината.

„Ръководителят на националния ни отбор е Любо. Основното нещо, което научих от него е винаги, винаги, винаги да се проверяват контролните примери. Контролните примери е един вид начина да се покаже, че е решена задачата, тоест, когато си готов с решаването на задачата, примерите, които са дадени е време да правиш контролни примери. Това са преводи от непознатия език на български и от български на непознатия език“, казва 19-годишният шампион.

Константин завършва гимназия в Русе и заминава още следващата седмица да учи в Мюнхен, икономика. Но въпреки това не би изоставил лингвистиката.

„Планирам да остана активен в лингвистичната общност. Планът ми е да помагам на следващата олимпиада като доброволец, ще се проведе в Бразилия. Разбира се каквото мога да помогна на националния отбор, ще помогна“, сподели младежът.

Планира да се върне в България, след като завърши висшето си образование, и да работи, за да се подобри животът в страната ни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари