Българи продавали крадени антики в онлайн търгове

0
Над 30 000 артефакта са заловени при акция на Европол, България и Испания / Снимката е илюстративна
Над 30 000 артефакта са заловени при акция на Европол, България и Испания / Снимката е илюстративна

Над 30 000 артефакта, включително гръцка и римска керамика, шлемове, погребални урни, свещници, стрели и копия – оригинали и фалшификати - бяха заловени в резултат на операция, насочена към трафика на културни стоки в Европа.

Конфискацията на предмети е в рамките на операция "Сардика", ръководена от Гражданската полиция на Испания и Българската криминална полиция, с подкрепата на Европол и Евроюст, срещу организирана престъпна група, заподозряна в плячкосване и подправяне на културни артефакти, информира БНР.

17 обиска на имоти бяха извършени едновременно в България и Испания в деня на акцията на 23 октомври, което доведе до арестуването на 13 заподозрени и изземането на близо 180 000 евро в брой.

Разследването разкри, че престъпната група е била ръководена основно от Испания и се е занимавала с незаконни разкопки и трафик на културни стоки от археологически обекти в България. Престъпниците са участвали и в изработването на фалшиви археологически находки.

Всички обекти са били продавани онлайн в популярни аукционни уебсайтове, където престъпниците са създали фалшиви потребителски профили, съгласувайки се помежду си да наддават по време на аукционите, така че да се увеличи продажната цена и последващите престъпни печалби.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари