Българи от Измаил: Преживяхме ужасна нощ с взривове и звуци от летящи дронове

2
Беше страшно, къщата ни се друсаше от взривните вълни
Беше страшно, къщата ни се друсаше от взривните вълни Снимка: Facebook

Беше страшно, къщата ни се друсаше от взривните вълни

"Преживяхме ужасна нощ – взривове и звуци от летящи над града дронове", споделиха за БТА българи от град Измаил. В нощта на 2 август руски дронове атакуваха украинския дунавски град от 00.59 часа до 03.59 часа сутринта. Дунавският град Измаил е в Одеска област, на границата с Румъния и в него се намира едно от най-големите речни пристанища в Украйна за транспортиране на зърно.

"Събудихме се от първите взривове. Беше страшно, къщата ни се друсаше от взривните вълни. Три часа целият град беше в ужасно напрежение, постоянни взривове. Добре е, че откарахме на село дъщеря ни, която е още малка. Там е по-безопасно", разказа Анастасия Георгиева. Тя работи в Дунавското параходство в града, 12-етажната сграда на ведомството е била улучена и почти разрушена.

"Почти нищо не успяхме да спасим. Много техника, мебели, информация са унищожени . В момента търсим други сгради в града, за да продължим дейността си", допълни още Анастасия Георгиева.

Друга българка – Мария Михайлова, също сподели за нощните взривове и ужаси в Измаил. "Изплашени сме, за първи път от началото на войната при нас има такава атака. Синът ми и дъщеря ми в момента са в Одеса, сама бях вкъщи. От 1 часа през нощта, докато не свърши атаката, бяхме непрекъснато в телефона връзка с децата. Те така ме подкрепяха морално", каза жената.

Председателят на Измаилското българско дружество "Христо Ботев" Георгий Чилик информира, че има определено напрежение сред населението след нощните атаки. "Слава на Бога, че няма жертви. Има разрушения на пристанището, пострада инфраструктурата. Центърът ни за националните култури в града за щастие не пострада. Благодарим на украинските противовъздушните сили за отбраната", каза още Чилик.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район. В град Измаил живеят 7700 българи, което съставя 10 % от общия брой на населението в града. По данни от 2022 г. Измаил има 69 932 жители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    4
    До 3я гейтак
    Алооо джендъра недей писа! Извади хуя от устата си и върви на фронта бе убитак! Ще ти сера в усраинската кочина аз!
  • -5
    3
    До втория боклук
    Ало, копейкаджията, нещо твоите ватници им припари под краката. Крим и кримския мост вече всяка седмица ги тресе. Скоро и цялата Империя на злото ще се разтресе. А вашия бог, джуджето диктатор ще получи своето си в Хага, ако преди това самите ватници не го разкъсат
  • 6
    2
    До 1
    Мри в лайна усраински недоебан боклук!
  • -4
    1
    РуZZки копейкаджия
    Нас не ни интересуват българите! На нас ни плаща жълти копейки тьотка Мутрофанка, за да плюем по България и Украйна и да славим нашите окупатори от Мъдушка РуZZ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари