Българи окупираха Одрин!

3
Горивата, цигарите, лекарствата - на рекордно ниски цени
Горивата, цигарите, лекарствата - на рекордно ниски цени

Перилните препарати и шампоаните свършиха.

През изминалите три почивни дни в Одрин се забелязваха повече пловдивски, хасковски, старозагорски, кърджалийски и софийски регистрации отколкото турски.

Градчето в близост до границата от години е любима шопинг дестинация на нашенци, но покрай рекордно обезценената лира /0.26-0.27 към 1 лев/ се оказа буквално окупирано от българи.

Най-примамливи по правило са перилните препарати, шампоани, сапуни и прочие хигиенни стоки. В понеделник, след двата почивни дни, най-популярната борса за продукти в крайните части на Одрин беше буквално изпразнена от продукти. 12 лири или около 3,2 лева са големите 750-милилитрови шампоани на световни марки. Същата е и цената на праховете, а турските аналози за 40 перални падат дори до 8 лири /около 2.2 лв/, пише Traffic News.

Аптеките се оказаха втората спирка на почти всяка българска група. Обикновеният "Нурофен" в опаковка от 20 таблетки по 200 грама се търгува за 4 лири или... 1 лев и 20 стотинки, при търговска цена от над 6 лева у нас за 12 таблетки. Безпрецедентната разлика в цените на медикаментите може да бъде открита и при "Nurofen stop cold", който в опаковка от 24 таблетки се търгува за 13 лири или приблизително 3.50 /към 16 лева у нас/. Аспирин, противогрипни прахчета, капки и специализирани медикаменти са сред най-търсените стоки в аптеките, а мнозина българи вече закупуват и турските аналози на познатите у нас лекарства.

В магазините за дрехи, обувки, бижутерия, супермаркети и въобще във всички молове в Одрин се чува предимно българска реч.

Повечето касиери и магазинери вече са научили езика /или имат роднина българин/, което обуславя и "работният" език на разговорите в търговските обекти да бъде български. С чисто нов гардероб и пълен багажник с хранителни стоки, стотици нашенци закупуваха цигари от супермаркетите.

Нетрадиционно безмитният магазин бе почти празен и пуст, тъй като се оказа, че тютюневите изделия в Турция са станали по-евтини от безмитната стока. По 10 лири или около 2 лв и 70 стотинки са по-евтините цигари от класа на "Уинстън", "Камел", а дори и "Кент", по 12-13 евро пък вървят луксозните "Марлборо" и "Парламент" /между 3 и 3,40/.

След обилен шопинг, без да пропускат хита на пазара - чанти естествена кожа на цена от 40 лири, или около 11 лева, заредени и порядъчно с баклава, българите минават през бензиностанциите, за да напълнят резервоарите на автомобилите си догоре. За това си има кристално ясно обяснение – оскъпяването на горивата в България е подминало далеч турските ценови прагове.

Бензиностанция избрана на случаен принцип, която държи не най-ниски цени в района, предлага два вида дизел - Про Дизел за 6.27 лири и Евродизел за 6.35 лири литъра или 1 лев и 70 стотинки литъра /у нас цената варира от 2.26 до 2.38/. Около 1,8-1,85 в лева върви бензин A-95. Газта пък е под 1 лев, каквато цена от близо месец няма у нас /тъгува се около 96 стотинки/.

Логично, опашките и от двете страни на граничния пункт "Капитан Андреев", и през трите дни бяха повече от рекордни, а шофьорите трябваше да се заредят с търпение заради убийствения градски трафик.

Източник: Traffic News
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари