Българи изработват уникални очила от дърво

0

За да имаш успешен, честен и полезен за околните бизнес, не е задължително да стартираш високотехнологичен бизнес със стотици милиони потенциални клиенти по света. Ако се разтърсим дълбоко из историята на много предприемачи, ще открием, че често пъти хоби или интерес в дадена сфера, може да се превърне в доходоносно бизнес начинание.

Такъв е случаят със стартиращата компания, която ви представяме в тази статия. dWood е българска марка за ръчно изработени дървени слънчеви очила. Компанията е първата подобна произвеждаща очилата си в нашата страна и вече от няколко години радва своите клиенти с красивите модели.

В това интервю създателят й Димо Димов ни разказва откъде идва вдъхновението за dWood, как стартира, какви са плановете за бъдещето и как след много опити намира правилния бизнес партньор – Константина Войнова.

Здравей, Димо! Какво се крие зад името dWood?

dWood е основан през 2012 г. и е първият български бранд за ръчно изработени слънчеви очила от дърво. Стараем се финалният продукт, който предлагаме да бъде красив и изработен качествено и майсторски, за да доставя максимално удоволствие на притежателите си. Ръчната изработка на очилата предполага качество за сметка на количеството, така че правим капсулни колекции в лимитиран брой, както и единични персонализирани бройки. Абсолютно всеки един чифт, който излиза от работилницата ни е уникален. Дървеният материал, който ползваме се обработва специално за dWood и идва от ферми, които специализират в дърводобив и залесяване. Искаме хората, които носят нашите очила, да усещат, че са направени само за тях и от естествени материали, с уважение и любов към природата.

Как дойде идеята за продукта – дървени очила? От колко време работите по dWood?

Димо: В началото на 2012 г. видях дървени очила в едно списание в Южна Африка и толкова се запалих, че дълго обикалях, за да си купя и аз един чифт. Като студент по архитектурни технологии, веднага ми стана ясно, че бих могъл и сам да си направя такива, а една приятелка ме убеди, че ще се харесат и в България. И така, пролетта на 2012 г., след като се върнах в София, стартирах dWood. Аз много харесвам естествените материали, особено дървото, и се стремя цялостната визия на бранда да показва това. Константина: Аз се включих тази година, защото видях огромен потенциал в начинанието на Димо. Също така с него имаме обща визия относно бъдещото развитие на бранда. Искаме да постигнем растеж, но постепенно, за да запазим уникалността и да не нарушаваме качеството на продукта, както се случва с повечето компании от нашия бранш, стремящи се към бърз растеж.

В България ли произвеждате очилата и накратко в какво се състои процесът на изработка?

Всички очила се създават в работилницата на dWood в София. Процесът на изработка на един чифт може да бъде доста дълъг като времетраене, заради спецификата на дървения материал и сложността на дизайна, ако очилата са персонализирани според предпочитанията на клиента. Моделите се правят първо на компютър, а след това се изрязват на лазер. За да придобият формата на готовия продукт, трябва отделните части да се залепят, а след това да се огънат. Процеса на огъване е и най-дългия, като обикновено отнема около 12 часа. Ако са огънати в правилната форма, тогава пристъпваме към придаване на завършената форма с шкурене и полиране. Пантите вече са сложени и остава само боядисването на очилата. Поставянето на плаките се случва в оптика. От първият чифт до сега процесът на изработка е оптимизиран многократно. Това е важно, тъй като различните модели често изискват и различен начин на направа.

По света има много марки очила, какъв е начинът, по който вие искате да изпъкнете? Как се различавате от останалите?

Освен че има много марки очила, вече има и много марки за дървени очила. Нашите се различават от повечето по това, че са ръчно изработени, нещо с което могат да се похвалят много малко от останалите компании. Дървените плоскости, от които се изрязват моделите, са изработени специално за нас. Смятаме, че цялостната визия на бранда ни, качествените продукти, както и маркетинговата стратегия ще ни донесе лоялността на клиентите в бъдеще.

Къде срещнахте затруднения досега в развитието на dWood и как всъщност се справихте?

Затруднения срещаме всеки ден. Като цяло, проблемите ни амбицират още повече сами да вършим каквото можем. Когато стартирах, не си давах ясна представа с колко много неща е необходимо да се справя един предприемач. Още в началото, когато търсех кой да изрязва очилата или оптика с която да работя за плаките, срещнах много препятствия. Никой не искаше да работи за малки количества, но след много търсене, успях да намеря подходящите хора. На по-късен етап, опитвах да намеря партньор, с който да работим заедно и да имаме сходна визия за изграждането на успешен бранд. Момчетата, които ми помагаха не успяха да се запалят по занаята и за това, може би не се получиха нещата. В процеса на работа, най-честите затруднения са свързани с оптимизацията на производството. Дървеният материал често е свързан с непредвидени ситуации и много брак. Нашите проблеми със сигурност са подобни на тези, които срещат повечето артисти и занаятчии, когато се опитват произвеждат или да продават продуктите си.

Спомена, че не сте инвестирали пари в маркетинг. Как тогава успявате да достигнете такъв голям интерес към продуктите?

До скоро аз работех сам и покрай дейностите свързани с изработката на чифтовете, нямах почти никакво време да осъществя плановете си за маркетинг и разширяване на бизнеса. Не виждах и смисъл да влагам пари, тъй като при успех нямаше да мога да направя достатъчен брой очила. Разчитал съм изцяло на приятели, които да разказват за dWood, да носят очилата и да ги показват на други хора. Защото, който има чифт дървени очила, знае какъв интерес те винаги предизвикват. Досега всичко, което съм правил в тази насока е било достатъчно, за да продам чифтовете, които съм направил. Сега обаче аз се занимавам изцяло с изработката на очилата, а Константина се е заела с бизнес частта, както и с маркетинга.

Приблизително колко бройки очила сте изработили досега от самото начало?

Когато започнах да работя по dWood реших, че повечето очила, които изработвам ще бъдат единични бройки или лимитирани колекции. Всичко, което правех преди Константина да се включи към екипа, беше от гледна точка на артист и количеството наистина беше ограничено. Сега, обаче сме планирали много интересни неща за развитието на бранда и все повече хора ще се радват на своя чифт ръчно изработени дървени очила. В този ред на мисли бих искал да спомена, че съм обещал на много приятели да им направя собствен чифт очила и им благодаря за търпението – ще се постарая скоро всички да имат по един.

Какви са целите ви за развитие през следващите 2 години?

В момента увеличаваме работния си капацитет, като се надяваме съвсем скоро към екипа ни да се присъединят още майстори и артисти, които да допринесат за по-стойностен продукт. Съвсем скоро ще пуснем и уебсайт, от който всеки ще може да си поръча своя чифт dWood очила (www.dwoodstore.com). Надяваме се в бъдеще да прибавим и още продукти, като това ще разшири пазарните ни възможности драстично. Онлайн маркетинга е неделима част от плана, тъй като не искаме да ограничаваме възможностите си само до българския пазар. Нашите ръчно изработените дървени очила на са луксозен нишов продукт, а с правилната маркетингова стратегия глобалният пазар предлага доста по-добри възможности.

Откъде могат да бъдат купени в момента вашите очила?

Нашите очила могат да бъдат поръчани от фейсбук страницата ни чрез лично съобщение, както и от нашите приятели в бар FlipFlop (ул. Оборище, 61 в София). Приятели идват и до работилницата ни, за да пробват персонализираните си модели, да си изберат нови очила или да им поправим стари и счупени чифтове.

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари