Българче с най-високото световно отличие по математика!

0
Българче с най-високото световно отличие по математика!
Видео: Нова телевизия

Българче спечели най-високото световно отличие по математика. Десетокласник от Пловдив донесе на страната ни златна купа от Китай. Момчето успя да стигне до там благодарение на зрителите на Нова телевизия. В Китай 16-годишният Мирослав Маринов получи и златната звезда на Азия по математика.

Талантливият ученик от Математическата гимназия в Пловдив все още не може да повярва, че е победил над 2 хиляди участници от цял свят на олимпиадата в Китай. И така се е наредил до 10-те най-добри математици.

За два часа трябваше да реша 30 задачи, всяка с различна трудност естествено, аз успях към 25. Честно казано имаше една-две задачи, при които все още идея си нямам как да реша”, разказва Мирослав.

За победата Мирослав благодари на всички, които му помогнаха да замине за Китай. Над 30 души и десетки фирми от цялата страна дариха парите за пътуването му, защото сумата се оказа непосилна за семейството и училището му.

Оправдах очакванията на тези много хора с това, че взех максимално възможната награда от самото състезание. Аз съм с купата за първо място и звездата, и два сертификата, които подкрепят тези две награди”, каза младежът.

Аз считам, че Мирослав, колкото и да му беше трудно, успя да се представи блестящо и показа, че трябва да се гордеем с нашите таланти. Считам, че това е много сериозна награда и за гимназията и за страната въобще”, категоричен бе директорът на Математическа гимназия- Пловдив Ивайло Старибратов.

За разлика от съучениците си, ваканция за Мирослав сега няма. Младият гений отново решава задачи. Предстои му още по-тежко изпитание по математика, този път целта е Америка.

Основната ми цел е достигането на участие в една изследователска програма „Ричардс сайнс институт“ и България има квота за двама човека”, споделя ученикът.

Мирослав трудно сега се отделя от наградите си. Гледа ги непрекъснато, защото това е гордостта му. Но все пак е решил златната купа да дари на училището за спомен от неговото постижение.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари