Бай Ганьо редактира Изборен кодекс

0
След като НС, МС, съд и общество поискаха машинно и дистанционно гласуване, сега няколко депутати ще ги отменят
След като НС, МС, съд и общество поискаха машинно и дистанционно гласуване, сега няколко депутати ще ги отменят Снимка: БГНЕС

Вероятно има много теми, които детайлно показват в каква безсмислена страна живеем. Моята любима е борбата за въвеждане на машинно и дистанционно гласуване. Тя е брадата тема, точи се от десетилетие.

Понякога ви се струва, че аха-аха и е пред развръзка, защото онези, на които сме делегирали права, са показали благата си воля за решаване на проблема - разбира се, под външен натиск. Минат няколко месеца обаче и публиката разбира отново, че властта не само не си е мръднала кутрето, но даже води организирана борба срещу всичко ново. 

Мина национален референдум, бяха приети закони, мина се през съдебни дела - и на всички етапи решението бе категорично - да се върви към машинно гласуване в секциите, да се даде възможност и за дистанционно гласуване през интернет. В Изборния кодекс бе разписано подробно какво трябва да представлява гласуването по електронен път. Многократно се тестваха машини за гласуване в различни секции на страната. Т.е. обществото иска, правителството иска, парламентът иска, съдебната система - разрешава. Е, да ама накрая се появяват двама-трима депутати, които спъват работата, пише Петьо Цеков за вестник "Сега".

Фалш. Онзи ден даже имах неблагоразумието да се застоя пред телевизора, където тежката артилерия на ГЕРБ Десислава Атанасова лъжеше като стар калайджия, че партията й водила тежка борба с опозицията да прокара решенията на референдума, но видите ли загубила тая неравна битка с... опозицията. 

Е, след серия от подобни фалшименто изяви миналия петък управляващите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" лъснаха като цирей на чело, като внесоха законопроект за изменение на ИК, с който на практика се опитват да отменят електронното и машинно гласуване.  Този законопроект е интересен за историята предимно с изсмуканите от пръстите мотиви. В тях се казва, че експериментално машинно в София през 2015 г. са гласували  7.21%, а на президентските избори през 2016 г. машинно се е гласувало в 500 секции (от малко над 12000) и процентът гласували с машини на втория тур е бил 33%. След като са написали тези две изречения, вносителите явно моментално са ги забравили, защото след това направо са решили, че машинно гласуване ще се провежда само в секциите с над 300 избиратели, че с машини не трябва да се гласува в чужбина, а гласуването по интернет трябва да се отложи за неопределено време. Накрая, без връзка с нищо, са решили да се премахнат номерата от бюлетините. 

Доводите на вносителите са взети от чужбина и сега са спуснати на всевъзможни интерпретатори, които се пънат да ги повтарят. Доводите са прости - подозира се, че Русия и Северна Корея фалшифицират избори. Поради тая работа не се гледа с добро око на дистанционното гласуване. С този довод обаче Германия на практика забрани во веки веков интернет гласуването, а страни като Нидерландия и САЩ не само че се отказаха да го въвеждат, ами са на път да се откажат и от машинното гласуване - да не би руснаците да им го хакнат. И всичко тръгна от американските избори и "руската намеса". Никой, ама никой не си дава труда да разбере, че евентуалната руска намеса не е осъществена чрез хакване на резултати. 

Та така и нашите законодатели - без грам анализ и за повече "тежест" са надули бузите и са написали головодни твърдения от типа, че много електронни системи били жертва на хакерски атаки, вкл. "и такива, свързани с избори". И още по-безумни - "дистанционното електронно гласуване, макар и удобно за потребителя, изисква специфични компютърни умения". Ами изисква. Не са написали например, че никакво нововъведение не би отменило гласуването с хартия. 

Докато ние зяпаме кой път ще блокират в провинцията и дали Валери Симеонов ще бъде по-нагъл от миналата седмица, тези юнаци подреждат по свой образ и подобие изборните правила и показват пълно презрение към резултатите от референдума и Изборния кодекс. 

Нека да не забравяме - Софийският административен съд вече осъди ЦИК за машинното гласуване. ВАС също се произнесе. Комисията бе задължена да спазва закона, като осигури машини за гласуване във всяка секция в страната, и трябва да направи това до края на тази година. ЦИК не се разбърза, сигурно ясно съзнавайки, че депутатите ще отменят машинното гласуване

Защо е цялата тази игра?

Защото нито на ГЕРБ, нито на ОП, нито на ДПС, нито и на БСП дори им се иска да променят начина на гласуване в България. Той е удобен за тях. Той работи перфектно за тях. Схемите са ясни, работещи, надпреварата в махалата е напълно прозрачна. Лесно е и да кажеш на шефа на предприятието да натисне работниците си няколко дни преди вота. Всичко друго ще разстрои системата. Ще започнат да се обвиняват, например, че руснаците са хакнали изборите, че правителството е "пипало" софтуера на машините и т.н.   

Единственото нещо, което искат да променят, е синдромът 15-15. Т.е. онази забавна възможност кандидат, който е включен в листата от немай-къде, пратен е в девета глуха в дъното на опашката, но благодарение на щастливо съвпадение между номера на бюлетината и номера в листата става депутат. Това не е окей за партийните централи, които на практика назначават над 70% от депутатите (вие си мислите, че ги избирате). Не е окей някой, който не е прономерован и прошнурован, да излезе на сцената.   

За целта ГЕРБ и ОП махат номерата на бюлетините. Това създава известни проблеми, но те са само за ДПС. Премахването на номерата на бюлетините е удар срещу българските граждани, които не говорят добре български - накратко - за електората на ДПС. Споко, не се кахърете за Движението - подобно законотворчество вече бе въведена на местните избори през 1999-а, но тогава стройната изборна машина на ДПС му намери цаката - въоръжиха избирателите си с клечки - докъдето стига клечката - там е квадратчето на ДПС. Може и с конец, който си стои в тъмната стаичка. ДПС притежава блестяща изборна машина, ще измисли решение и този път. 

Ние обаче май няма какво да измислим срещу дерибействането в изборното законодателство. Ние няма с какво да накараме тези хора да се движат напред, а не да стоят здраво вкопани в земята. Ние явно няма с какво да ги принудим да не участват в купуването на вот, да не поддържат контролиран вот. Ние не можем да ги убедим, че българите зад граница са българи с избирателни права, а не невъзвращенци. 

В това време в Естония си гласуват онлайн, в Исландия си написаха конституцията по интернет, Норвегия мина на електрически коли, в Швеция не им стига боклука, за да произвеждат биогаз за автобусите, резултатите от вот в Анадола моментално се отчита в страницата на турската ЦИК... Навсякъде нещо мърда, движи се напред. Тук не. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари