"Бъдеще за туризма" иска оставката на Николина Ангелкова

1
Туристическата общност в България не само че не получава навременна подкрепа от ресорния си министър, но е и принудена да спре работа със заповед от 17март 2020 г.
Туристическата общност в България не само че не получава навременна подкрепа от ресорния си министър, но е и принудена да спре работа със заповед от 17март 2020 г. Снимка: БГНЕС

Туроператори, хотелиери, превозвачи, екскурзоводи и собственици на места за настаняване искат оставката на ресорния министър Николина Ангелкова заради загуба на доверие, съобщиха от обединението "Бъдеще за туризма".

Искането за оставката на министър Ангелкова е за втори път на дневен ред в рамките на по-малко от месец. То е подкрепено от туроператори, хотелиери, превозвачи, екскурзоводи и собственици на места за настаняване, които влизат в обединението. Писмото с искането за оставката ѝ до премиера Бойко Борисов е подготвено и ще е бъде депозирано в Министерски съвет след празниците - на 21 април 2020 г.

Основният упрек към министър Ангелкова е за липсата на гъвкавост, съдействие, диалог и професионализъм в управлението на икономическия отрасъл "Туризъм".

Секторът е един от най-пострадалите от заразата с Covid-19, заради която бяха затворени хотели и ресторанти, а редица авиокомпании спряха полетите. Браншът поиска държавна помощ от поне 200 млн. лв., за да може да преодолее кризата, в която изпадна.

"В ситуация на световна пандемия, нашият бранш е оставен в режим на оцеляване. Туристическата общност в България не само че не получава навременна подкрепа от ресорния си министър, но е и принудена да спре работа със заповед от 17март 2020 г. В страната туроператори и турагенти не продават туристически пакети, хотелите затвориха врати, не работят ресторанти и СПА центрове, цялата събитийна индустрия, а транспортните фирми и екскурзоводите останаха в дълга "зимна ваканция", се казва в писмото до премиера.

Секторът, който осигурява милиарди левове за икономиката на България, за 2020 г. прогнозите бяха за принос в БВП до 18%, има нужда държавата да застане до него и да подаде ръка с бързи и адекватни мерки, се казва в писмото.

Редица европейски страни направиха това, без да нарушат изискванията за сроковете за възстановяване на сумите за неосъществените туристически пътувания, регламентирани от европейска директива.

Изключително закъснялата и спорадична реакция, както и липсата на каквито и да било опити за справяне с икономическата криза в сектор "Туризъм" ни доведоха до убеждението, че министърът на туризма не може да защити поверения му бранш в кризисна ситуация, смятат от обединение „Бъдеще за туризма“. По тази причина министър Ангелкова напълно изгуби доверието на туристическия бранш, се казва още в съобщението.

Обединение "Бъдеще за туризма" е платформа за сътрудничество между всички сегменти в българския туристически сектор, в която влизат над 700 неправителствени организации, физически и юридически лица. Зад нея стоят около 300 000 заети в сферата на туризма – туроператори, туристически агенти, хотелиери, ресторантьори, собственици на къщи за гости и места за настаняване, екскурзоводи и превозвачи, е посочено в съобщението.

Към момента няма официална позиция от страна на Министерството на туризма и Министерския съвет по повод исканата оставка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари