Бъчварова чака екстра помощ от Германия

0

"След около седмица очаквам на помощ за опазване на границата да пристигне германска помощ, изразяваща се в автомобили, термовизионни камери, автобуси в доста добро състояние.'

Канцлерът Меркел пък обещала 8 или 10 нови джипа, а Фронтекс изпраща 100 служители с кучета. Това стана ясно след днешната инспекция на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на и директора на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков в района на КГПП – Малко Търново, предаде БГНЕС.

„Днес сме тук с директора на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Кичиков, за да се уверим лично как върви строежът на преградното съоръжение, как работят колегите, за да можем да направим анализ и да планираме действията“, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след посещението си в района на ГКПП – Малко Търново. Тя даде висока оценка за организацията на работа на граничните служители и за сътрудничеството с военните.

„Резултатите са по-добри в сравнение с предишни периоди, което означава, че мерките имат ефект. След обхода и на други участъци, които извършват заместник-министър Филип Гунев и областният управител, предстои детайлен анализ къде трябва да подобрим условията. Правим това, защото справянето с мигрантската ситуация е процес. Необходимо е ежедневно, оперативно, активно да се наблюдава ситуацията и да се вземат управленски решения“, посочи Бъчварова и уточни, че е получила уверения, че до края на годината ще може да бъде завършено съоръжението в този участък, за който има финансиране.

Контролът е непрекъснат, в момента се изграждат 57 км, не е започнала работа по други 8900 метра. В Хасковска област остават за довършване малки участъци, както и горските пътища, които отвеждат до съоръжението. „Справяме се със ситуацията. В сравнение с миналата година има почти 30% по-нисък натиск на българо-турската граница. Това се дължи на изграденото съоръжение и на усилията, които полагаме. Успехът ни се отчита и от Фронтекс“, заяви вътрешният министър.

По думите й, участието на военните като помощ и съдействие, е неоценимо. То не замества усилията на МВР, но помага изключително много. Същевременно, продължават и конкурсите за назначаване на нови служители в ГД „Гранична полиция“, но това е по-дълъг процес. Самото решение за включването на военните във всички дейности по охрана на границата е сред тези с най-добър резултат.

Това е в основата на нашата политика – всички възможни ресурси, които държавата има, трябва да се включат по начин, който съответства на тяхната компетентност, за да можем да се справим със ситуацията. Решенията дават резултат и се оценяват от много други държави, които след нас използваха този опит и го прилагат.

Бъчварова коментира състоянието на техниката, с която работят граничните полицаи и уточни, че продължават процедурите за осигуряване на нова техника: „Основно разчитаме на помощта, която другите европейски държави ни предлагат в момента. Германската помощ вече е уточнена, след около седмица ще можем да я получим. Всички коли, които ни предоставят, ще бъдат разположени в този район – автомобили, термовизионни камери, автобуси. Те са в доста добро състояние, такива, които са налични там.

До края на ноември, по личното уверение на канцлера Меркел, ще получим 8 или 10 нови джипа. Имаме и уверение от страна на Фронтекс, че ще пристигнат 100 от поисканите 200 служители, обезпечени с техника, както и с кучета, което е реална помощ. Сред проектите, по които се работи е и осигуряване на камери за видеонаблюдение, средствата за които ще бъдат осигурени чрез проект, изпратен на Европейската комисия. Активна е работата и за осигуряване на необходимите условия в съществуващите центрове за настаняване на мигранти, на този етап не се планира изграждането на нови”, коментира Бъчварова.

Директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков подчерта, че в участъците, където все още не е изградено съоръжението, е наситено със служители. „В резултат на това и помощта от военните, резултатите са доста добри“, коментира той. Своевременно се отстраняват проблемите, които възникват с техниката. В момента текат обществени поръчки за поддръжка на техниката на цялата граница – не само за автомобилите, но и за интегрираната система за наблюдение на синя и зелена граница, уточни главен комисар Кичиков.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари