Баби под наем отменят детските градини

0
Баби под наем отменят детските градини

Хиляди деца останаха под чертата и тази година в списъците за прием в детска градина и ясла. Проблемът с недостига на места е най-тежък в столицата, но и в някои други големи градове в страната. Родителите отсега се чудят как ще се справят с отглеждането на хлапетата от есента - с детегледачка, баба, частна градина, кооператив или в дневен детски център.

В София извън забавачките са над 10 000 хлапета. От години най-много места не достигат в яслените групи за децата от 1 до 3 г. Най-изгодно и евтино е кръвна баба да поеме хлапето, но често тя все още работи. Затова вече има финансово поносимо и стабилно решение на проблема - баба под наем. Хит в търсенето и предлагането са активни възрастни дами с ниски пенсии - под и около 100 лв. на месец. Срещу още една или две пенсии накуп отгоре (по лична договорка) родителите ги наемат, за да се грижат за 4-5 часа на ден за хлапето им, за което няма място в общинската ясла.

Сумата е по-ниска, тъй като ангажиментът не е целодневен, а и от бабата се изисква само физически да обгрижва детето. Цената за висококвалифицирана детегледачка с опит, която да занимава и интелектуално хлапето, е доста по-висока - 3-4, че и до 5 лв. на час.

При пълен работен ден трудно се намират кандидати за по-малко от 800 лв. на месец. Родители на отпаднали деца вече търсят място в частна забавачка. “Звънят и събират оферти, но не можем да поемем всички некласирани”, обясни пред “Труд” шефката на Българската асоциацията на частните училища Милка Славчева. Повишено било търсенето за ясли, но и сега групите били малко. Не било ясно и дали ще бъдат разкрити допълнителни, тъй като за отглеждане на толкова малки деца изискванията и отговорността били по-големи. Капацитетът на частните забавачки бил ограничен и почти попълнен. Таксите за градините, членове на организацията, нямало да поскъпнат. Сега са около 3500 евро на година или между 500 и 700 лв. на месец. Те не са обаче по джоба на много от родителите.

Около 300 лв. на месец излиза и отглеждането на хлапета в кооператив - сдружение на родители наема помещение и на ротационен принцип, с наети педагози, се грижат за децата си. Според неофициални данни в момента има около 10 такива сдружения в София. От асоциацията на частните училища обаче имат резерви - за кооперативите нямало изисквания и нормативи, не било ясно кой контролира работата им. Те трябвало да бъдат регламентирани в закона за образованието.

По-големите хлапета (от 5 до 7 г.) може да бъдат оставяни и в дневни центрове. Цената е 5-7 лв. за половин ден без храна, а за цял ден с обяд 11-15 лв. на ден. Някои родители не се притесняват за детска градина. Отглеждането на хлапето, докато те се трудят, е организирано от работодателя им. Все по-често големите компании у нас изграждат и организират до или в помещения в офисите детски градини, които отговарят на всички изисквания.

Отглеждане за 1,30 лв. на час предлагат в Пловдив

Почасово гледане срещу 1,30 лв./час е най-новата услуга, която бе въведена в общинските детски градини в Пловдив от 1 февруари т.г. Желаещите да се възползват от нея не са много, тъй като на родителите от града им излиза по-изгодно 3-4-годишните деца да посещават забавачка за половин ден срещу 18 лв. месечно. Месечната такса в детските ясли и градини в Пловдив е една и съща - 50 лв. С 50% по-ниска е месечната такса за деца, отглеждани в приемни семейства.

“Издръжката на едно дете в забавачките е 350 лв. на месец, а родителите плащат максимум 50 лв. Дори и когато детето не ходи на градина, се правят разходи - за персонал, ток, вода, поддръжка на сградата. Във всички големи градове у нас има такса при непосещение, която е между 30 и 50 лв., а при нас е най-ниска - 20 лв. В нито една евродържава няма толкова евтина услуга - 50 лв. за гледане на дете по 20-22 дни на месец и с 4 хранения на ден”, коментира ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов.

На практика проблем с недостиг на места в детските градини в града под тепетата няма и от община Пловдив дори се хвалят, че местата са повече от малчуганите.

Община Пловдив разполага с общо 62 детски заведения за 11 991 малчугани. Хората ги предпочитат пред частните забавачки. Градската управа признава, че още не е решен проблемът с яслите и 185 молби за прием на деца до набор 2012 г. не са удовлетворени. Има и родители, които не записват децата си, въпреки че молбата им е удовлетворена. За тях от 1 април т.г. бе въведена санкция - забрана за участие в следващи електронни класации за период от 45 календарни дни.

Онлайн прием в Русе

Опашките от родители пред ясли и градини в Русе се стопиха след въведения м.г. електронен прием. На сайта на общината се обявяват три класирания. Записването е целогодишно, а настаняването - според свободните места и по местоживеене. С приема се попълват 950 места в 19 детски заведения, за които обичайно се борят към 1200 кандидати. Предвижда се и строеж на 2 нови градини. Цените в частните занимални в Русе са между 5-7 лв. на ден, колкото струва и детегледачка вкъщи.

Софиянчета пълнят градините в Кюстендил

Над 30 малчугани от София са се записали миналото лято в някоя от детските градини в Кюстендил - за да не скучаят и да не досаждат на бабите си, споделят от общината. И сега през юни-август се очаква деца от столицата и други градове в сраната с “корен и роднини” в Кюстендил да се запишат в някое от детските заведения в града. Месечната такса е 49 лв. (15% от минималната работна заплата), обясни зам.-кметът по хуманитарните дейности Виктор Янев.

В Кюстендилска община действат 6 обединени детски заведения. Няма градина с над 300 деца, а капацитетът на едно ОДЗ е до 800 места. Към 15% от местата са свободни поради ниската раждаемост и високата миграция в района. ОДЗ-та имат няколко филиала по селата. В с. Копиловци например в една група са включени и деца от селото, и ромчета от кюстендилския кв. “Изток”. Нищо че в ромската махала си имат свой филиал, запълнен на 100%.

Щом навършат 2 г., кюстендилските деца се записват в едно ОДЗ, в което може да остане, докато стане първи клас. Родителите може да го преместят в друга градина по желание, но това става рядко. Такива мъки като в София - чакане с години, онлайн кандидатстване, точкуване, атестиране и т.н. за Кюстендил звучат абсурдно, коментираха общинари.

Варна стопи дефицита

Хроничният дефицит на места в 52-те общински детски градини във Варна е на път да бъде ликвидиран. Под чертата м.г. останаха 750 деца. Новият кмет Иван Портних (ГЕРБ) отвори нови 600 места чрез строеж на пристройки. Сега забавачка за 50 лв. месечно ползват 11 500 деца. Други 2291 тригодишни ще участват в електронната томбола за прием т.г. Резултатите ще са ясни на 31 май, като местата са със стотина по-малко от кандидатите. На опашка са и около 300 малчугани от 4 до 6 г., некласирани досега.

До месец в нови корпуси на 2 забавачки ще се отворят 131 места за 3- и 4-годишни малчугани, а до края на т.г. общината ще построи градина за 160 деца.

322 некласирани в Бургас

На първо класиране местата в градините на Бургас не стигнаха. От общината обещаха, че ще разширят групите и ще сформират нови, за да може при второто пресяване всички деца да бъдат приети.

Обявените места бяха 2787 за детски градини и ясли. Класираните са 2390. Извън списъците са 322 деца. След първо класиране свободните места са 397. Родителите ще могат да подадат молби и за тях, като си изберат най-удобната по местоживеене. Останалите некласирани малчугани са с желания за определени градини, които не са с голям капацитет. В “Меден рудник” например некласирани са 117 деца и няма нито едно свободно място. В същото време в центъра на града, и в комплексите “Славейков” и “Изгрев” има места. Второто класиране започва след 26 май.

В Стара Загора строят за първи път от година

В община Монтана има 12 детски градини с 10 филиала в селата, в които играят и учат общо 1782 деца. Останали отвън хлапета няма, но групите в градините са големи - с над 30 деца. Таксите са 40 лв. в града, 30 лв. в селата и 10 лв. при полудневните групи. По-заможните семейства наемат бавачки - предимно пенсиониран учителки, на цена 2-3 лв. на час. В Смолян няма достатъчно деца за 9-те общински градини. Проблеми с приема на малчуганите в Търговищко също няма. Таксите за града са 6 лв. задължителна месечна и по 2 лв. за присъствен ден. По селата се плаща 3 лв. месечно и по 1 лв. за присъствен ден. В Шумен таксата в градините 45 лв. В града работят няколко детски центъра, където тарифите са по 3 лв. на час, а за 3 часа - 6 лв. В Стара Загора има достатъчно места в забавачките, а цената е 50 лв. на месец. За първи път от 20 г. се строят и 2 нови градини. Едната е в центъра на града срещу областната дирекция на МВР. Другата, в района на бившето 1-во кметство, ще дели сграда с център за деца със специални потребности, затова и 20% от децата ще бъдат с такива нужди. В града работи само една частна градина.

В Благоевград има места за всички 819 малчугани, но родителите имат претенции за конкретна детска градина, заради което се образуват опашки пред някои от тях. 40 лв. е месечната такса, а частни занимални в града няма.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари