БАБХ проверява заведенията на закрито

0
Инспекция се прави и на това как се съхранява и обработва храната
Инспекция се прави и на това как се съхранява и обработва храната

Ден след като отвориха заведенията и на закрито, Агенцията по храните на проверка, дали се спазват противoепидемичните мерки. Инспекция се прави и на това как се съхранява и обработва храната

В едно от заведенията, в които е позволено да се посрещнат клиенти едва от вчера, проверката започна от кухнята, премина през складовите помещения и завърши в закритата му част. След застоя от 2 месеца и половина ресторантът отчитат спад в оборота от 95%, предаде NOVA.

Маси без покривки, дезинфекция преди и след всеки клиент и персонал с предпазни средства - това са част от противоепидемичните мерки, които спазват в заведението.

„Подканяме клиентите да дезинфекцират ръцете си”, каза Петър Янков.

„Столовете са тапицирани, но имаме документи от управителя, че тази дамаска позволява ефективно дезинфекциране и почистване”, посочи Бистра Иванова от БАБХ.

Експертите от Агенцията по храните влязоха и в кухнята, за да проверят как се приготвя и съхранява храната.

Докато забърква малиновия сос, Милен Златев разказва лесна ли е работата на готвача с маска.

„За мен като готвач, трябва да имаш много добър контакт с храната, да я усещаш на вкус. Маската ти придава една блокада, ограничава те, но така работим в момента трябва да спазваме наложените мерки”, казва той.

Милен е единственото ново попълнение в екипа с отваряне на заведението след кризата, но в ресторанта засега нито ще наемат нови хора, нито ще освобождават, тъй като 60% от персонала все още е в неплатен отпуск.

„Сега поетапно ги връщаме. Не сме сигурни, че ще върнем целия персонал, тъй като посещаемостта в ресторанта е много намалена, но имаме още 2 обектна на морето, може да ги пускаме там да работят. Искаме да задържим хората”, посочва Петър Янков.

След проверката експертите не се натъкват на нарушения, но в други заведения били констатирани такива.

„Не е ясен произходът на някои храни, които нямат етикировка. Те са със съмнителен произход. Не могат да представят документи за това, те се възбраняват и се насочват за унищожаване”, коментира Бистра Иванова от БАБХ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари