БАБХ крие кой внесе заразеното пилешко месо

0
Оправданието на агенцията е, че защитава производителите, но нейната работа е да защитава безопасността на потребителите
Оправданието на агенцията е, че защитава производителите, но нейната работа е да защитава безопасността на потребителите Снимка: iStock

Няма информация кои са фирмите производители, както и тези, които са внесли и разпространили у нас заразеното със салмонела пилешко месо от Полша.

От БАБХ сами си забраняват да казват имената на фирмите, в други страни такава забрана няма. Оправданието на агенцията е, че защитава производителите, но нейната работа е да защитава безопасността на потребителите”, коментира пред “Труд” Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.

Информацията, че заразено месо е внесено у нас се разкрива с месеци закъснение, защото първото предупреждение за пилешко със салмонела от Полша, е получено в България още през март тази година по Европейската система за бързо известяване. Предупрежденията са общо 17, като 10 от тях пристигат след 29 октомври тази година. От тези 17 сигнала, 15 касаят един и същ полски производител.

Защо БАБХ не е уведомила веднага обществеността за наличието на заразено месо, министърът на земеделието Десислава Танева оправда с думите, че то не било за директно разпространение в магазините и в такъв случай агенцията нямала ангажимент да информира за това. Танева вече разпоредила оттук нататък такава информация да се предоставя на потребителите дори в случаи, които не касаят внос на храни за директна консумация.

Според нея обаче има специална разпоредба, която забранява да се изнесе информация за имената на производителя и това на операторите, закупили стоката. От МЗХГ уточниха, че става въпрос за Регламент №178/2002, в който е разписана Системата за бързо предупреждение.

В нея е залегнала “Декларация за отговорност”, в която е посочено, че заради защита на търговската информация, имена и самоличност на отделни компании не се публикуват.

Общо 544 тона охладено пилешко месо е внесъл у нас полският производител, в чиито продукти е установено наличие на салмонела. БАБХ са иззели 109 тона от месото след предупреждения по линия на Европейската система за бързо известяване RASFF за храни и фуражи, обясни още Десислава Танева пред журналисти.

Колко от тези 544 тона са били заразени обаче не е ясно. Не е ясно и какво се е случило с останалите около 430 тона. Според министъра те или са изтъргувани към други пазари, или са преработени термично.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари