Аз я поемам от сега

8
Тази вечер Слави ще говори за това какво се случи пред Македонския парламент
Тази вечер Слави ще говори за това какво се случи пред Македонския парламент Видео: Dir.bg

Тук съм заради референдума, защото се изчерпаха всички законови средства, за да може този референдум да бъде гласуван от Народното събрание.

На референдума 2 500 000 души гласуваха със "За". Правя го пред очите на всички. Толкова е ясно и несправедливо.

Това заяви Слави Трифонов, който засвидетелства гражданските си права пред Народното събрание, както бе обещал преди време.

Шоуменът седна пред парламента с плакат, на който пише: "Вие сте се самозабравили. Срамувам се, че сте такива. Аз съм просто един от многото. Изпълнете волята на народа си!"

Слави отрече да е имал разговори с някоя от политическите сили. Той предположи, че Петчленният състав на ВАС ще върне делото за референдума на по-долна инстанция за ново разглеждане.

Трифонов бе категоричен, че ако не го чуят ще бъде ежедневно пред Народното събрание докато не приемат управляващите волята на 2 500 000 души. Запитан "Докъде ще стигнеш", той отвърна: "Докъдето е необходимо" и допълни "Явно нещата като не стават по мирен път има и други начини", без да уточни точно какво ще предприеме.

"Аз не правя митинг, не правя протест", така шоуменът отговори на въпрос на Дир.бг дали екипът му е пред Народното събрание.

"Аз съм човек, който има мнение и позиция и заедно с мои колеги я отстояваме вече двадесет и няколко години. Не върви това, което се случва в държавата и за това трябва да се промени начина, по който се избират политиците. Имаше реализиран референдум, той се получи, а те се правят, че това не се е случило. Това е отвратително.

Несправедливостта е ежедневие в България и това мен ме вбесява. На вас не ви ли е неприятно, че политическата класа се прави, че този референдум не е бил?! В една нормална държава хората имат право чрез пряка демокрация да дават мнението си, след като в България това не се случва, България не е нормална държава и ние трябва да я направим такава. Нямам политически амбиции и не съм тръгнал да влизам в никакъв парламент като политик, ако исках щях да го направя много отдавна. Реализирал гражданска позиция"
, заяви Трифонов.

Помолен от Дир.бг да коментира обещанието на ГЕРБ да разгледат референдума, Трифонов заяви: " Аз съм практичен човек и гледам само фактите. Обещавали са какви ли не неща. Включително много жени са ми обещавали и не са си изпълнявали обещанията, което много ме натъжава. За това на обещания не вярвам, само на факти. Факт е, че две седмици имаше парламент, факт е, че можеше който и да е депутат да внесе закон, който съществува. ГЕРБ внесоха закон в миналия парламент, Мая Манолова внесе наша разработка на закон. Не е необходимо да има комисия, за да се внесе закон. Когато се конституира парламента, този закон може да бъде разгледан, но за да се внесе, не е необходимо да има комисия. Ние даваме пари на депутатите, за да се занимават основно с нашите искания", каза Трифонов.

Шоуменът допълни, че тази вечер в предаването си, ще говори за това какво се случи пред Македонския парламент, но не и за това което се случи днес пред Народното събрание.

Надявам се да обърнат внимание на това, което правя. Ако не обърнат внимание, ще намеря начин това да се случи по друг път. Зависи и колко хора ще ме подкрепят, ако са малко, ще се откажа, коментира още Трифонов.

Запитан, ако пред парламента дойдат много хора, готов ли е да поеме отговорността за тези процеси, Трифонов бе категоричен: "Аз я поемам от сега".

При старта на този парламент Бойко Борисов намекна, че е възможно да се окаже, че мажоритарната система ще гарантира на ГЕРБ 130 депутата. Този намек приемате ли го като намек за придвижване на мажоритарния вот към пленарна зала?

"Не мога да гадая думите на човек, който за трети път става министър-председател, не мога да го разглеждам като оракул или като врачка какво мисли или какво не мисли. Има закони, има конкретика. Подобна е системата в други държави тя работи съобразно народопсихологията и това, което представляват тези държави. Пропорционалната система е отвратителна. Вие наслаждавате ли се на качествен парламент?! Човекът, който псуваше Бойко Борисов и произнасяше нецензурни думи срещу него, сега се прегръщат и правят правителство. Мислите ли, че това е устойчиво правителство?! Това, което се случва е най-малкото неприятно. Мажоритарната система работи добре в други държави и защо да не пробваме да видим как работи в България. Ние избираме между лошо и по-малко лошо. Според мен, по-малко лошото е избирателната система да е мажоритарна.

В отговор на Дир.бг дали има нужда от разясняване повече на мажоритарната система, Трифонов заяви: "Къде да говоря, като ме спират. Добре, че има интернет. Ето сега говоря."  

Да подкрепят гражданите и Трифонов на място дойдоха омбудсманът Мая Манолова и вносителят на законопроекта на Трифонов - Георги Кадиев. Шоуменът стоя пред парламента близо три часа.

Източник: Dir.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари