„Автомагистрали“ ЕАД има договор за 134 километра от магистрала „Хемус“

0
Компанията нямало да сключва договори с подизпълнители, ще наема хора и техника
Компанията нямало да сключва договори с подизпълнители, ще наема хора и техника

За 2017 г. компанията има печалба 5.2 млн. лв., а за 2016 г. – над 15 млн. лв.

„Нямаме право да сключваме договори с подизпълнители, ще наемаме хора и техника“, коментираха от компанията по повод подозренията на опозицията, че ще бъдат наемани фирми, заобикаляйки Закона за обществените поръчки

„Автомагистрали“ ЕАД има договор за 134 километра от магистралаХемус“, който възлиза на 1.34 млрд. лв. с ДДС. Освен това документът оставя отворена врата за удължаване на строителството, като печалбата на дружеството е предвидено да бъде до 10%.

Това става ясно от договора, който беше публикуван миналата седмица, след като беше подписан на 20 декември 2018 г. Парите трябва да стигнат за строителството на шестте участъка, на които е разделен пътят между пътен възел Боаза и Велико Търново.

От дружеството обясниха за Епицентър.бг, че имат експертния и производствен капацитет за строителството на "Хемус".

"Няма да има фирми-подизпълнители, ще наемаме само високо специализирана техника, ако е необходимо, имаме инженери, проектанти, строители", подчертаха от ръководния екип на „Автомагистрали“ ЕАД.

„АМ „Хемус“ за Северна България е необратим процес“, каза на 19 януари министър Петя Аврамова в предаването „Седмицата“ по Дарик радио.

„Правителството отпусна 1 млрд. 350 млн. лв., с които тази магистрала да бъде построена, като индикативният срок за завършване на цялата магистрала е 2024 г.

Общо 420 км е магистралата, 170 км от тях са построени. В момента се строят две пътни отсечки. Сега ще започне строителството на участъка от разклона Плевен-Ловеч до Русе-Велико Търново. Това са 134 км с осигурено финансиране. Не виждам нищо лошо в това да има повече държава в пътния сектор“, коментира Аврамова.

При открити недостатъци държавната компания ще дължи 5% от стойността на съответната некачествена отсечка, а при неизпълнение на някоя – 10% от цената й.

В рамките на 60 дни от сключването на договора „Автомагистрали“ трябва да внесе сумата 11.24 млн. лв. без ДДС като гаранция за обезпечаването му. За 2017 г. компанията има печалба 5.2 млн. лв., а за 2016 г. – над 15 млн. лв.

Източник: Епицентър.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари