Автобусите в Бавария са без шофьор

1
Те следват точно виртуална синя линия
Те следват точно виртуална синя линия Видео: NOVA

Те следват точно виртуална синя линия

Автобусите в Бавария се движат без шофьор. Този тип превозни средства правят много неща самостоятелно, предава Дойче Веле, цитирана от NOVA. Шофират, спират, ускоряват, като следват точно виртуална синя линия. С точност до сантиметъра, автобусът пътува през Кронах. Местните жители и туристите вече се возят в него.

Всяка сутрин Кристине Андерсон задвижва специален бус. „Трябва да направим една празна обиколка, за да видим дали техниката работи, дали няма строителна площадка, за която не знаем, или нещо друго необичайно по маршрута. Тогава можем да отменим курса или да сме по-предпазливи”, обяснява тя.

В Рехау бусчето пътува между производствените съоръжения и администрацията. По хлъзгав път с интензивен трафик. Засега операторите се возят в него. В бъдеще обаче те би трябвало да отсъстват. Това е възможно, само ако този тип превозни средства са абсолютно безопасни. За целта 3D лазер първо сканира целия маршрут.

Пътищата, стените, сградите са изчислени като облак от точки, като изображение с точност до сантиметъра. След това с помощта на тези данни е определен оптималният маршрут. Това е синята линия, която се съхранява в бусчето.

При шофиране, лазерите от покрива на бусчето излъчват лъчи на почти 100 метра в околността. Те се отразяват и така машината пресмята текущата си позиция. Софтуерът сравнява тази позиция със съхранения оптимален маршрут. Всяко несъответствие се коригира незабавно. Така бусчето се движи точно по синята линия, а ако има препятствия, то спира.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари