“Автоботи” и “Десептикони”: Колко близо сме до истински автономни автомобили?

0
Когато говорим за съвременния пазар за автономни автомобили, първата асоциация е американският производител “Tesla”
Когато говорим за съвременния пазар за автономни автомобили, първата асоциация е американският производител “Tesla”

Няма да мине много време преди транспортът на стоки и пътници да бъде преобразен почти из основи, голяма роля, за което ще изиграят автономните превозни средства. В тази статия обобщаваме на какъв етап се намира интригуващото развитие в тази сфера, но преди това нека накратко се запознаем с историята на Хенри Ойнщайн и какво общо има той с темата.

Коли, комикси и покер

Когато през 80-те Ойнщайн предлага на “Hasbro” идеята за асортимент от коли-играчки, които могат да се трансформират в роботи той го прави с убеждението, че това е златна мина, която ще донесе на компанията солидни позиции на конкурентния пазар за играчки. Съществуващият и до днес производител харесва идеята и си партнира със създателите на комикс студиото “Marvel”, които създават за колите-роботи цяла въображаема вселена - анимационния сериал “Трансформърс”, в който добрите “Автоботи” се борят да спасят света от “Десептиконите”. Проектът успява да привлече сериозен интерес, но дали някой е предвиждал на какъв небивал успех ще продължава да се радва вселената на “Трансформърс” повече от 30 години по-късно? Днес франчайзът “Трансформърс” е сред най-успешните мултимедийни проекти, като само петте пълнометражни филма за колите-роботи носят приходи от близо $4,5 млрд.

Неоспоримо е наследството в света на развлеченията на Оренщайн, който напусна този свят в самия край на миналата година на 98 годишна възраст. Но то не се изчерпва само с ролята му в популяризирането на играчките “Трансформърс”. Като запален покер играч и редовен участник в турнири Хенри Оренщайн е страстен почитател на играта. Но не така стоят нещата с телевизионното излъчване на покер събития в края на 20 в., когато подобни предавания не се радват на кой знае какъв интерес. Иновативният ум на Хенри отново предлага решение - да се поставят камери, които да показват на зрителите какви карти държи всеки играч. Тази идея също се оказва достатъчно популярна, че да революционизира телевизионното излъчване на покер турнири. Но какво общо има всичко това с автономните автомобили?

Светът на “Трансформърс” може и да е научна фантастика, но идеята за автономни коли-роботи е съвсем реална, а развитието и върви с пълна пара. Относно камерите за телевизионен покер, то техния ефект върху гледаемостта на този вид съдържание потвърждава, че най-успешните бизнес идеи предлагат решение за проблем вместо да търсят проблем, който да пасне на готово решение. Това е и движещата мантра, която следват успешните играчи на пазара на автономни автомобили.

Десетилетието на автономните автомобили

Когато говорим за съвременния пазар за автономни автомобили, първата асоциация е американският производител “Tesla”. Компанията, основана от Илон Мъск и въплъщаваща в себе си неговия ексцентричен дух, не е основоположник на автономната автомобилистика, но именно тя постави нов старт в надпреварата в тази индустрия. 

Макар и в своето начало “Tesla” да бе взимана на подбив заради смелия си и рискован подход, тя бързо успя да хвърли в паника най-големите автомобилни производители и едва за няколко години достигна пазарна капитализация от над $1 трилион, оставяйки зад себе си в това отношение доста гиганти като например “General Motors”  с техните $90 млрд.

В днешни дни “Tesla” предлага на пазара най-близкото, което крайният потребител може да получи до автономен автомобил. Макар и далеч от това да притежават разсъдък като колите в “Трансформърс”, “Теслите” са достатъчно умни, че да могат дори да се движат самостоятелно в допълнение към много други интелигентни функции. Важно уточнение, че тези технологии все още са в етап на ранно развитие и далеч от усъвършенствани, а законовото регулиране на функцията за автономно управление тепърва предстои да се случи в много държави.

Все пак, е видимо, че живеем в ера, която последователно ни доближава до един нов вид живот, в който все повече технологиите интелигентно ще се адаптират към собствениците си. В случая с “Tesla”, компанията постигна това чрез ход, за който гигантите от конкуренцията изглежда бяха прекалено тромави. 

Вместо да разчитат на вече създадени компоненти и да сглобят нещо, което в крайна сметка не върши кой знае каква работа, от “Tesla” създадоха своите автомобили от нулата - от шасито до софтуера. Както Оренщайн предлага иновационни идеи като трансформиращи се играчки и покер камерата, осъзнавайки, че съответните индустрии се нуждаят от нещо свежо, така от компанията на Мъск разбират, че новата ера в автомобилостроенето изисква да дадат на потребителите нещо наистина ново и различно, а не просто да допълнят пазара с “претоплено ястие”.

Полето се запълва

Напоследък обаче към автомобилостроителния пазар се насочват компании от друг водещ отрасъл - високите технологии. Вече едва ли има човек, който не знае, че светът се движи именно от дигиталното и че технологичната индустрия е в основата на модерното човешко развитие. 

Дотолкова, че компании като “Meta” (Facebook), “Alphabet” (“Google”), “Apple”, “Sony” и други малки и големи технологични бизнеси разработват проекти за високотехнологични автомобили. 

За някои от тези проекти се знае повече, за други - по-малко, но това, което е видимо е, че каквото и да предложат тези компании на автомобилния пазар, то ще бъде насочено именно към автономната автомобилистика. Или поне ще затвърди интереса към нея. Разбираемо, все още няма кой знае какви детайли относно тези проекти, които се пазят в строга тайна, с оглед на мощната конкуренция, която никога не спи. 

Този растящ интерес вдига доста мизата при разработването на автономни автомобили. Ако традиционните автомобилопроизводители се затрудняват да поддържат темпа на “Tesla” във високотехнологичните разработки, то гореизброените компании нямат такъв проблем. Това са утвърдени и популярни бизнеси, които разполагат със средствата, гъвкавостта и най-вече човешкия капитал да сложат сериозен прът в колелото на Мъск, а и да поведат състезанието. 

Едно е сигурно, на пазара за автономни автомобили предстоят много вълнуващи събития, а очакваният резултат от нахъсаната конкуренция е да ни доближи по-скоро до времето, в което ще се возим в наистина автономни превозни средства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари