Австрия ще пусне България в Шенген само ако приема бежанци от Афганистан и Сирия

0
Влизането в морския и въздушен Шенген въобще не е сигурно – трябва да се изпълнят множество ангажименти
Влизането в морския и въздушен Шенген въобще не е сигурно – трябва да се изпълнят множество ангажименти Снимка: БГНЕС / архив

Влизането в морския и въздушен Шенген въобще не е сигурно – трябва да се изпълнят множество ангажименти

Австрия обяви условията си за "зелена светлина" за Шенген и конкретните параметри на постигнатия компромис за присъединяването ни по въздух и по море. Вътрешният министър Герхард Карнер настоява Европейската комисия и Европейското председателство да създадат правна рамка за разширяването на въздушното шенгенско пространство. Предварителните условия бяха договорени между Австрия, България и Румъния и включват разширяване на мисията на Фронтекс и засилен граничен контрол между двете страни, предава БНТ.

"Въздушен Шенген" ще има, когато необходимите условия са изпълнени и категорично зададени", заяви австрийският вътрешен министър Герхард Карнер в отговор на журналистически въпрос за ситуацията около преговорите за Шенген.

"Това означава значително увеличаване на защитата на първа линия на външната граница на ЕС, особено в България, Турция, но също и Румъния и Сърбия. Сухопътните граници ще продължат да бъдат контролирани, особено между България и Румъния. Освен това двете страни трябва да приемат хора, търсещи убежище, особено от Афганистан и Сирия. Какво е въздушен Шенген? Влизане през летищата. За нас това не е проблем, защото трафикантите не използват летища", заяви Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия.

Австрийските условия за т. нар. "въздушен Шенген" предвиждат разширяване на мисията на Фронтекс и увеличаване на финансовите средства от ЕК за стабилна защита на външните граници. Австрия настоява тези условия да бъдат оформени в официален документ.

"С други думи, след този политически компромис, който беше обявен наскоро, сега Европейската комисия има задачата да изготви обвързващ правен текст. Звучи много технократски, но е необходимо, защото иначе може да се напише всичко", каза още Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия.

Към момента не се водят преговори за "сухопътния Шенген" и няма насрочена крайна дата, подчертава австрийското вътрешно министерство.

Вчера властите в София и Букурещ обявиха постигането на политическо споразумение с Виена за разширяването на Шенгенското пространство по въздух и море през март догодина. В самата Австрия настроенията са на двата полюса - крайната десница смята, че управляващите отварят безотговорно вратата на Шенген, а лявата опозиция иска точното обратно - България и Румъния да са в зоната за свободно движение и именно от това имат нужда австрийците, като дават пример с български и румънски болногледачи, които не пътуват със самолет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Hahaha
    Да ги приема Меркел!!! Тя ги покани,сега да си ги дандурка!!! БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА БЪДЕ ПОДЛОГА И СМЕТИЩЕ НА ЕС!!!!
  • 13
    3
    русенец
    Да им изпратим няколко хиляди украинци.
  • 11
    2
    Стефан
    Да го духат австрийците. България да стане хъб за чернилки.
  • 12
    1
    Да приемаме
    афганистанските и сирийските бежанци и да ги пращаме на Австрия с директни полети и влизаме в Шенген!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари