Австрийската провинция отглежда и складира сняг

0
През лятото се съхраняват около 10 000 кубически метра
През лятото се съхраняват около 10 000 кубически метра

През лятото се съхраняват около 10 000 кубически метра

Австрийската провинция Тирол отглежда сняг. Целта на това екзотично начинание е да даде шанс на скиорите да се насладят на зимния сезон, въпреки че климатичните промени отлагат снеговалежите.

"Подготвихме тази купчина сняг, която можете да видите на заден план. Тя е от миналата зима, от най-студения период. Тогава произвеждаме сняг. След това тази купчина се покрива с около половин метър дървени стърготини през пролетта. По този начин снега се запазва през лятото", заяви Елиас, цитиран от NOVA.

Чрез този процес на складиране, курортът може да използва запазения сняг когато е необходимо, например при късен снеговалеж. Само в една от планинските общини тази техника се използва от 2015 г. насам, като през лятото в региона се съхраняват около 10 000 кубически метра сняг.

"Предимствата са, че можете да планирате кога започва сезонът за ски бягане. Имало е зими когато не е имало проблем да отворим пистата за още през ноември. Но е имало и такива, в които можем да отворим трасето за ски бягане едва преди Коледа. Така че това ни дава сигурност при планирането на сезона. Нашата цел е да използваме възможно най-малко енергия. И точно тук методът, който използваме, се оказа толкова успешен", обясни Елиас.

Снежната пътека за ски бягане е дълга почти два километра и въпреки умерените температури и все още зелените гори, скиорите вече могат да я използват. Подготовката отнема четири дни.

"Със сигурност забелязваме изменението на климата. Зимите вече не са толкова предсказуеми. Естествената снежна покривка става все по-малка. Затова преди много, много години решихме да направим сняг за някои от нашите трасета за ски бягане. Но се нуждаем от подходящи температури за производството му", подчертава Елиас.

Важно е пътеките да са къси, за да може купчината сняг се складира в близост. А при техниката за така нареченото "отглеждане на сняг" в Тирол се включват и фермерите с тяхното оборудване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари