Авария остави без ток Дунав мост, главният кабел е откраднат преди години

0
Защо кабелът не е ремонтиран и не е пуснат отново ток към Дунав мост оттам за момента не е ясно
Защо кабелът не е ремонтиран и не е пуснат отново ток към Дунав мост оттам за момента не е ясно Снимка: БГНЕС

Дунав мост при Русе остана без ток за времето от 19.30 до 22 часа снощи

Причината е авария в трафопост, намираш се на територията на индустриална зона „Тегра“, бившето КТМ, откъдето се захранва идва захранването на граничния пункт, уточнява Русе Медия. Незабавно са сработили токозахранващите UPS устройства и реалното прекъсване на работата на служителите е било за не повече от 15-ина минути.

Проблемът обаче е, че въпросното захранване всъщност е резервното, а не основното, което трябва да снабдява с електричество Дунав мост. При изграждането на граничния пункт, както при всички стратегически обекти от национално значение, те задължително се подсигуряват с двойно електрозахранване по два лъча. Основният кабел, подаващ електроенергия към пункта, е бил изграден и положен в участъка от ТЕЦ-Русе към съоръжението. Преди повече от 12 години кабелът е бил прекъснат и нарязан вследствие на кражба и трасето до днес не е възстановено. Затова се е наложило захранването да става по „резервната“ линия от КТМ към моста. Защо кабелът не е ремонтиран и не е пуснат отново ток към Дунав мост оттам за момента не е ясно.

Работата на служителите на терминалите на ГКПП е подсигурена и от наличието на агрегати, които обаче се включват, ако липсата на електрозахранване е за продължителен период и при натоварен трафик.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари