Атлантическият път – най-опасното и живописно пътуване

1
Пътният участък е с дължина над 8 километра и се простира през архипелаг в Норвежко море
Пътният участък е с дължина над 8 километра и се простира през архипелаг в Норвежко море

Атлантическият път, известен като Атлантерхавсвеиен в Норвегия, е един от най-опасните и живописни пътища по света, по който можете да си представите да шофирате.

Пътният участък е с дължина над 8 километра и се простира през архипелаг в Норвежко море. Пътят е построен над водата и изглежда като огромен мост. Строителството на необичайния път е отнело 5 години в периода между 1983 и 1989 година. Изграждането му е свързано с множество перипетии, включително десетина мощни урагана. Пътят е изплатен доста бързо и днес няма такса за преминаването по него. Класифициран е като национален туристически маршрут и е включен в списъка на културното наследство.

Пътят свързва остров Аверой с континенталната част на община Ейде. Заради грубия норвежки пейзаж и дивата природа, Атлантическият път е определен за един от най-страхотните и вълнуващи маршрути в света. Заради странната извивка на Сторсезандетския мост, норвежците наричат това трасе „пияния път“ или „път в нищото“.

Самото шосе е разположено на няколко острова и рифа, съединени от осем големи моста.

Когато времето е слънчево и спокойно, най-опасният път на света не изглежда толкова страшен. Но когато има дъждове и ветрове тези 8,3 км разстояние са истинско предизвикателство. Пътят е изключително опасен заради силните пориви на вятъра и огромните океански вълни, които заливат шосето.

Много авантюристи го посещават точно заради това през есента, когато има много бури, за да усетят истински адреналин, предава "Дарик".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари