Атина още тази вечер поиска пари от Европа

1
Атина не обмисля връщане към драхмата или въвеждането на паралелна валута
Атина не обмисля връщане към драхмата или въвеждането на паралелна валута

Ръководството на гръцката централна банка обяви, че още тази вечер ще поиска вдигане на тавана на Европейската централна банка за подкрепа за местните финансови институции. Ръководителят на гръцкия екип за преговори с кредиторите Евклидис Цакалотос обяви, че Атина не обмисля връщане към драхмата или въвеждането на паралелна валута.

Утре представители на ЕЦП ще се съберат във Франкфурт, за да решат какво да правят след референдума в Гърция, при който бяха отхвърлени предлаганите от кредиторите реформи в страната.

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел пък ще проведат утре среща в Париж заради референдума в Гърция.

По предварителни данни над 60% от участвалите в допитването гърци са гласували с „Не“ на референдума. Въпросът се отнасяше до приемането или не на мерките за строги бюджетни орязвания, предложени от кредиторите на страната.

Противници на предложението на кредиторите за реформи в замяна на финансова помощ се събраха на централния площад Синтагма в Атина.

Те излязоха след обявяването на предварителните резултати от референдума, за да отпразнуват своята „победа", предаде ТАСС.

Площадът се изпълни с хора, носещи гръцкия флаг и плакати с лозунг "Не на мерките за икономии!".

Според частичните резултати, съобщени от гръцкото вътрешно министерство, на базата на 29,48 процента от гласовете, около 60,67 на сто от гърците са се обявили против предложенията на международните кредитори на референдума днес.

С "Да" са гласували 39,33 процента, а избирателната активност е била над 58 процента.

"Гръцкият народ доказа, че не се подчинява на шантажа, на терора и на заплахата, демокрацията спечели", написа военният министър Панос Каменос малко преди 20 часа в Туитър. Той е лидер на малката партия "Независими гърци" (АНЕЛ), която участва в правителствената коалиция на Алексис Ципрас.

На свой ред главната опозиционна партия "Нова демокрация" допуска обратното – отхвърлянето на условията сериозно ще отслаби възможностите на страната, защото кредиторите държан на своите условия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари