Атанас Славов: Залогът не е правителството, а бъдещето на страната

1
Политическата криза започна с бламирането на антикорупционния закон, коментира министърът на правосъдието
Политическата криза започна с бламирането на антикорупционния закон, коментира министърът на правосъдието Снимка: Фейсбук

Надявам се, че ще има разговор с ГЕРБ, коментира министърът на правосъдието

Политическата криза започна с бламирането на антикорупционния закон само преди няколко дни, заяви в предаването „Панорама“ по БНТ министърът на правосъдието Атанас Славов, предаде БТА.

Той припомни, че законопроектът, предложен от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) беше отхвърлен и на първо четене са приети предложенията на ГЕРБ – СДС. Това даде ясен знак, че има конюнктурно мнозинство по определени теми, които са в основата на споразумението да има реформаторско управление в България, посочи министър Атанас Славов.

Според него от кризата се излиза с решения, които са посочени в декларацията, която беше публикувана днес от „Продължаваме промяната – Демократична България“. В нея от формацията посочват седем гаранции за изпълнението на декларацията за управление на Николай Денков и Мария Габриел, които, ако не бъдат изпълнени, може да се стигне до оставка на кабинета.

Сред тези решения има някои много важни точки – първо ясен ангажимент за конституционна и съдебна реформа, на второ място – ясен ангажимент към законодателната промяна, която беше приета и утвърдена в началото на работата на парламента, договорена в споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ – СДС. На трето място – назначения, които са прозрачни с интегритет и професионални, в основните регулаторни органи“, каза Атанас Славов.

Всичко това са много важни аспекти от печеленото на доверие и постигането на основните стратегически цели, посочи той. „Надявам се, че ще има разговор с ГЕРБ, защото залогът е бъдещето на страната, не просто оцеляването на правителството“, заяви Атанас Славов.

Ние направихме реформаторско правителство с ясни приоритети, но залогът е как ще изглежда България след една година – дали ще сме членове на еврозоната и Шенген, дали ще имаме независима съдебна система“, каза още той.

Според него е нормално в един политически процес да има емоция, да има различни политически предложения, да има конкуренция и понякога конфликт, но ключовото за страната са назначенията, които се правят да отговарят на определени принципи – високи нравствени и професионални качества. „Това трябва да е в основата на управлението, за да печели доверие и гражданите да знаят, че държавата се управлява добре, а не в интерес на този или онзи олигархически кръг“, коментира министърът на правосъдието.

Атанас Славов заяви още, че в коалицията ПП-ДБ има съгласие относно конституционната реформа и то не от последните месеци. По думите му основната цел на тази реформа е да се гарантира самоуправление и независимост на съдиите в отделен ВСС, както и отчетност и отговорност на прокуратурата в отделен ВСС. „Този ВСС няма достатъчно доверие и легитимност да избере главния прокурор на държавата“, заяви правосъдният министър и припомни, че ВСС работи седем – осем месеца отвъд своя мандат. Според него обаче е излишно в рамките на три месеца да се прави смяна на ВСС, след като ще има различна концепция в края на конституционния процес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари