Атанас Славов ще сезира ВАС за избора на Сарафов

0
Министърът на правосъдието обяви, че би номинирал кандидат за главен прокурор само след промени в Конституцията
Министърът на правосъдието обяви, че би номинирал кандидат за главен прокурор само след промени в Конституцията Снимка: Фейсбук

Министърът на правосъдието обяви, че би номинирал кандидат за главен прокурор само след промени в Конституцията

"Мисля, че днешният дебат беше изключително важен, защото се чуха аргументирани становища и по отношение на тезата, че Пленумът е компетентния орган, и по отношение на това, че Прокурорската колегия е компетентният орган. Тъй като спорът остава висящ, аз мисля, че той трябва да бъде разрешен по един авторитетен начин, а това може да направи само Върховният административен съд. Ето защо в рамките на следващата седмица ще сезирам ВАС с искане за произнасяне по отношение на взетото решение от Прокурорската колегия."

Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов, предаде репортер на БГНЕС.

Славов подчерта, че Министерството на правосъдието ще твърди, че решението на Прокурорската колегия е незаконосъобразно. "Част от аргументите вече бяха изложени от мен в рамките на днешното заседание. Част от членовете на Пленума също дадоха много солидна аргументация в тази посока, и съдът, всъщност, е компетентният орган да реши този спор", каза той.

Правосъдният министър посочи, че съдиите по делото ще решават съобразно вътрешното си убеждение, въпреки изразеното мнение на председателя на ВАС.

В жалбата, която ще бъде подадена от Министерството на правосъдието, ще бъде засегнато и това, че формално са били обсъдени от Прокурорската колегия нравствените качества на Борислав Сарафов, защото има пряко отношение във връзка със законосъобразното провеждане на процедура. "Законът изисква освен формалните критерии – за стаж, за компетентност, да бъдат обсъдени и високите нравствени професионални качества на кандидата", отбеляза Славов, като уточни, че такова е изискването в няколко текста на Закона за съдебната власт.

Правосъдният министър призова за институционална въздържаност. "В период на много ниско доверие към органа, отвъд своя мандат, при предстоящи конституционни и законови промени във функцията, ролята, статута на главния прокурор, да се открива процедура на този етап не мисля, че е обосновано", заяви той.

Славов коментира какво следва, ако Конституционния съд във вторник допусне искането на Иван Гешев: "ВСС по силата на чл. 54 от Административно-процесуалния кодекс е длъжен да спре процедурата, не да я прекрати, до произнасянето на Конституционния съд."

Според него с оглед на това, че срокът на съдебната власт е инструктивен, а не императивен, не е имало необходимост да се бърза с процедура за избор на нов главен прокурор. "Считам, че и с оглед изразените очаквания в публичното пространство, трябва да имаме окончателно произнасяне на органа кой да изпълнява длъжността главен прокурор", коментира той.

Министърът на правосъдието обяви, че би номинирал кандидат за главен прокурор само след промени в Конституцията и ако Конституцията изрично го овласти с тази компетентност.

Славов е категоричен, че министърът на правосъдието не е политкомисарят на съдебната власт и не трябва да бъде. Спорен него ВСС не е спечелил от взетото решение за обявяване на процедурата за избора на главен прокурор, но е било важно да се чуят аргументите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Русе
    Корумпето Чолак ага , предварително обяви в медиите , че ще те пуснат със ските. Я кажи ти учени доценте, поради что не обжалва предварителното изпълнение на решението на ПК? Май всички вие ни разигравате треторазряден спектакъл
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари