Атанас Пеканов в Русе: Трябва да се съсредоточим върху Северна България

3
Пеканов е на посещение в Русенския университет
Пеканов е на посещение в Русенския университет Снимка: БТА

Пеканов е на посещение в Русенския университет

"Образованието е най-важната инвестиция, която можем да правим в бъдещето, за да е по-силна България, за да използваме всички тези таланти, които имаме". Това каза в Русе служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, предава БТА.

Той е на посещение в Русенския университет по повод на 10-годишнината от създаването на специалност "Финансова математика" към висшето училище.

"Трябва да бележим традициите, които българската наука и образование има. Доволен съм, че тук виждаме именно това", каза Пеканов.

По думите му има и сериозно финансиране по линия на европейските програми.

"Освен важните инвестиции, които се случват в университети, в класни стаи, в следващите години трябва да налагаме и високи стандарти, реформи, които да изискват да използваме този талант. Всичко, което виждам в Русенския университет вече се е реализирало в тази насока - високи стандарти, световни партньорства, кооперация с множество университети", каза Пеканов. По думите му това е пътят, по който България трябва да върви, за да сме по-силни като държава, като икономика, но и "да адресираме демографските проблеми, за да задържаме талантите тук, да се развиват и да допринасят за бъдещето на страната ни".

Пеканов каза още, че в Плана за възстановяване и устойчивост има заложени много средства за инфраструктурни проекти, както и за сферата на образованието. "От началото на новия програмен период голяма част от средствата по европейските програми са заделени за всички други райони извън София. Това е правилният подход. Дълги години голяма част от ресурса отиваше за столицата на България, тъй като имаше и най-висока подготвеност за тези проекти. В новия програмен период максимум 30 процента от всяка европейска програма могат да отидат в столицата, а останалите - в другите части на страната. Трябва да се съсредоточим особено върху Северна България. Преди два месеца учредихме Съвет за икономически анализи, като първият анализ в него показва, че страната ни се развива много неравномерно", каза още Пеканов.

В Русенския университет е предвидено вицепремиерът да изнесе и лекция пред студенти и преподаватели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    До №2
    Предлогът "със" се употребява, когато следващата дума започва със звука с или з. Не са приложими и останалите изключения за употребата му. В "Университета с традиции" нивото отдавна не е това, което е било - по отношение на дипломираните студенти, придобилите докторска степен и самите преподаватели. Изключния винаги има. Русе е град на първите неща, факт. Но докога ще лежим на стари лаври, за които нашето поколение няма никакъв принос. Погледнете настоящото управление на общината и се сетете за "донорите на личности". Амин.
  • 14
    3
    Хей Русе
    "Най-авангардната личност" на Русенския университет е Ристе павликенски, прославил се в азиатските университети, а в нашия град с механизма "лява ръка - десен джоб" и превръщането на висшето училище в семейно+феодално владение и месторабота на семейството си и други присъдружни семейства. Друга "авангардна" личност, работеща в РУ-то, е Кирето Ми..та, зашепил де що може и уредил заплата за милиони. Един от най-авангардните корифеи и випускник на РУ-то е Пънчо Чунчуков, изявил се като най-неуспешния кмет на Русе. Да изброяваме ли още?!
  • 5
    2
    Русе
    Русе има Университет със традиции. Бъдещето е на технологиите със висока добавена стойност . Русе би могъл да бъде такъв авангарден град и добро място за живеене. Елиас Канети ненапразно споменава Русе - "Всичко, което преживях по-късно, вече ми се бе случило в Русчук" . Русе има уникалното местоположение да бъде едновременно граничен, речен, транзитен, древен град със история и авангардни личности. Всъщност Русе през последните десетилетия е донор на личности - в България и по света.
  • 14
    1
    Абе
    Те всички говорят, че ще се съсредоточат върху Северна България, ама досега нищо не следвало от обещанията. А тая м&рша Диана Антонова що дори там, навърши пенсионна възраст, не може да бъде повече зам.-ректор и павликенско-азиатския мазен селски цървулогений я уреди за директор на един измислен изследователски център, да ти имам центъра и изследванията. Аман от наследници на комунисти от бай Тошово време.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари