Атанас Пеканов: В парламента има сериозно мнозинство за приемане на еврото

0
Пеканов поздрави кабинета Петков, който е одобрил плана за приемането на еврото с фиксираната дата 1 януари 2024 година
Пеканов поздрави кабинета Петков, който е одобрил плана за приемането на еврото с фиксираната дата 1 януари 2024 година Снимка: БГНЕС

Пеканов поздрави кабинета Петков, който е одобрил плана за приемането на еврото с фиксираната дата 1 януари 2024 година

"Решението на НС потвърди, че има сериозно мнозинство в парламента за приемане на еврото на 1 януари 2024 година". Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов по Nova, предаде 24 ЧАСА

Според него това е важно, с оглед на политическата нестабилност, изтеклия мандат на УС на БНБ. "Постоянно ни питат - продължавате ли с приемането на еврото. Затова беше важно да се даде сигнал с това огромно мнозинство, с което се препотвърди датата".

Пеканов поздрави кабинета Петков, който е приел плана за приемането на еврото с фиксираната дата 1 януари 2024 година. 

Той заяви, че се вдига кредитният рейтинг на България с 2 стъпки, което е важно за държавата, за домакинствата и бизнеса. Хърватия продължава да плаща доста по-ниски лихви, въпреки, че са на 70% дълг от БВП.

Пеканов поясни, че от датата, от която се въвежда, всички плащания ще бъдат в евро - заплати, пенсии. Само че пет месеца, преди да се влезе в еврозоната, цените ще бъдат в евро и в лева. Той показа касова бележка от Хърватия, в която цената е показана в куна и в евро, заедно с курса. Това е способът всички граждани да могат да сравняват. Има и Qr код, който хората могат да сканират и да докладват за нарушения в Министерството на финансите.

Той заяви, че в Хърватия 17 институции следят процеса. При нас сред институциите, които ще реагират на нарушения, са финансовото министерство, КЗП.

Пеканов заяви, че и ние ще започнем да показваме цените в двете валути пет месеца преди въвеждането. Обменният курс ще бъде 2 лева = 1,02 евро. Според Национален план за въвеждане на еврото един месец след влизането му в обращение човек може да плаща в каквото иска, рестото ще му се връща в новата валута. В Хърватия този срок е две седмици.

Ще има и телефонна линия за сигнали. 

"На 1 януари 2024 всички пари по сметките се превръщат в евро", повтори Атанас Пеканов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    daskal
    Този американски представител пак вкарва в заблуждение българите! 95 % от българите категорично отхвърлят еврото! 95 % от българите си искат българския лев, не искат чужда валута! България е за българите! България не е на агресора сащ, чиито представител сте И вие, министре!
  • 2
    1
    123
    млад продажен хомо бандит. евро ти се приискало. никакво евро докато не изметете и последната мафиотска отрепка от парламента, строителствоти и земеделието. всеки ден давате трибуна на тязи пищялка която пищи за евро.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари