Атанас Пеканов: Да не се отказваме от Еврозоната на финалната права

0
Според вицепремиера отказването от Еврозоната ще доведе до повишаване на лихвените проценти и повече държавни разходи
Според вицепремиера отказването от Еврозоната ще доведе до повишаване на лихвените проценти и повече държавни разходи Снимка: БГНЕС

Според вицепремиера отказването от Еврозоната ще доведе до повишаване на лихвените проценти и повече държавни разходи

България трябва да продължи да се бори за приемането на еврото от 1 януари 2024 г., а не да се откаже на финалната права. За това настоя служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов от трибуната на 48-ото Народно събрание, предаде News.bg.

По думите му членството в Еврозоната трябва да остане стратегическа цел, а ползите от това ще са перманентни и значителни - повишено доверие в страната на чуждестранни инвеститорите, повишен банков надзор, стимулиране на туризма и експертните сектори, повишаване на кредитния сектор и намаляване на лихвите

Отказването от тази цел - Еврозоната, ще доведе до повишаване на лихвените проценти и повече държавни разходи. Влизането в Еврозоната ще е важен фактор за доверието в държавата, посочи Пеканов.

"В момента сме на финалната права за влизането в този толкова важен за нас съюз", категоричен бе той. Приемането ни в клуба на богатите няма да увреди доходите на трудещите се, увери Пеканов и добави, че България е подготвена и изпълнява критериите за постигането на целта.

Европейските ни партньори ни питат защо не искаме да влезем в Еврозоната, посочи Пеканов, който се надява проевропейското мнозинство в парламента да вземе правилното решение по темата.

Атанас Пеканов заяви, че влизането в Еврозоната незабавно ще се отрази и на чуждестранните инвестиции. За него обаче е странно как една патриотична партия ("Възраждане", бел.ред.), иска да плащаме повече лихви, вместо по-малко.

Той е на мнение, че хората осъзнават, че в 21 век трябва да бъдем представени във всички европейски проекти. Еврозоната не е перфектна и не е завършен паричен съюз, но в последните 10 години толкова много решения, които били взети, я направили по-силен съюз и валута. Участието на България в Еврозоната ще ни направи по-добре представителни, каза още служебният вицепремиер.

Пеканов е убеден, че Народното събрание ще вземе правилното решение, няма да дадем назад, а ще продължим напред, което ще направи по-силна България в бъдещето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Балканеца
    Ами ние и в началната права не сме го искали, вие си го искате, не народа, и не вярвам да се откажете на финалната права.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари