Астрономическа обсерватория и планетариум в Габрово навършиха 40 години

1
Кметът на Габрово Таня Христова получиха специален подарък - фотография на планета Габрово
Кметът на Габрово Таня Христова получиха специален подарък - фотография на планета Габрово Снимка: Община Габрово

Кметът на Габрово Таня Христова получиха специален подарък - фотография на планета Габрово

21 май 1984 г. е рождената дата на Астрономическа обсерватория и планетариум в Габрово. Днес 40 години по-късно тя вече е Център за подкрепа за личностно развитие и фокусира своето внимание към организиране на дейности, свързани с развитието на интересите, способностите и потребностите на учениците в областта на природните науки.

На официална церемония на 20 май, със спомени за началото и с поздрав от малчуганите от ДГ „Слънце“, бяха отбелязани четирите десетилетия от създаването на Астрономическа обсерватория и Планетариум /АОП/ - Габрово, съобщават от Община Габрово.

Кметът на Габрово Таня Христова и директорът на АОП Даниела Иванова получиха специален подарък - фотография на планета Габрово. Тя е дело на бившия кръжочник в Астрономическа обсерватория и Планетариум, останал вечно влюбен в звездите, Тихомир Йосифов.

Празничната програма по повод годишнината включи среща-дискусия за специалисти, работещи в АОП от страната на тема „Предизвикателства и проблеми пред Астрономическите обсерватории и планетариуми в България“. За най-малките почитатели на астрономията бе предвидена лекцията на тема „Колонизацията на Марс“.

В обсерваторията се провеждат наблюдения на Слънцето, Луната, планетите и техните спътници, звездни купове, мъглявини и др. Планетариумът разполага със звездна зала с диаметър 8 метра и 50 места. На куполообразен екран се демонстрира звездното небе и движенията на небесните тела. Това точно копие на истинското небе, пленява въображението и провокира усещането ни за безкрайността на времето, за непостижимата и уникална хармония на Вселената. От 2020 г. звездната зала разполага с нов дигитален апарат, за проектиране на звездно небе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари