Астрономи откриха "поглъщаща" светлината планета

0
Планетата WASP-104b е наречена "горещ Юпитер" заради температурните си особености
Планетата WASP-104b е наречена "горещ Юпитер" заради температурните си особености

Британски учени попаднаха на необичаен феномен.

Свръхгореща планета в съзвездието Лъв на практика поглъща изцяло светлината от най-близката до нея звезда, съобщи изданието "Лайф", цитирано от БТА. 

Откритието им било направено при изследването на свойствата и състава на планетата WASP-104b, която заради температурните си особености е наречена "горещ Юпитер".

Поради високите температури на атмосферите си, нагрявани заради близкото им съседство с горещата звезда, юпитероподобните планети могат да погълнат до 40-50 процента от светлината й. WASP-104b обаче се оказа значително по-интересна от аналогичните планети - свръхтъмната планета поглъща 98 процента от светлината от жълтото слънцеподобно джудже, което се намира на разстояние 466 светлинни години от Земята.

WASP-104b поглъща видимото излъчване благодарение на плътната си, напомняща мъгла, атмосфера. Учени от университета Кийл в Нюкасъл смятат, че практически цялостното поглъщане на светлината е обусловено от голямото съдържание на натрий и калий.

До откриването и подробното изследване на WASP-104b титлата "най-тъмна планета" принадлежеше на TrES-2b - тъмния газов гигант в съзвездието Дракон, който отразява едва 0,1 процента от светлината от най-близката до него звезда. Но учените са на мнение, че WASP-104b не е изследвана подробно и поглъща почти 100 процента от видимата светлина

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Майка сварва сина си с голо момиче в коридора:
- Аууу... Защо бе, мами, защо бос на цимента?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари